zasad nema brige

Kakvo je stanje s vodom u velikim gradovima, mogu li Zagreb, Split, Rijeka ili Osijek ostati bez vode?

19.07.2022 u 20:43

Bionic
Reading

Diljem Hrvatske počele su redukcije vode. Nakon što je uvedena u Istri na isti korak odlučili su se u Rakovici, a što posljedno nameće pitanje redukcija vode u velikim hrvatskim gradovima

"Za sada iz vodoopskrba Rijeke, Osijeka i Splita uvjeravaju kako ne nema razloga za paniku, ne postoji opasnost da bi u narednim danima i tjednima moglo doći do redukcije", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Vlado Herceg, rukovoditelj Službe mreže sektor Vodoopskrbe grada Zagreba, osvrnuo se na stanje s vodom u glavnom gradu Hrvatske.

"Jedino što primjećujemo da je pao nivo podzemnih voda u podzemlju", kazao je Herceg i podsjetio da se u Zagrebu crpi voda iz Save. "Gdje je ogromna količina podzemnih voda koja ne može naglo oscilirati, ni prema gore ni prema dolje", dodao je.

"U Zagrebu koristimo sedam vodocrpilišta redovno, 30-ak bunara i otprilike 58 vodosprema", rekao je Herceg.

"Mi sad dnevno u sustav upumpavamo 330.000 kubnih metara na dan. Godišnje 120 milijuna kubnih metara vode", rekao je. Da bi u Zagrebu došlo do redukcije, trebala bi se dogoditi višemjesečna suša bez padalina i vrlo visoke temperature. Hipotetski, kad bi se to dogodilo, Zagreb ima alternativu.

"Mi imamo još rezervnih bunara koje možemo pustiti. Dio vode možemo dobiti iz sustava Velike Gorice, a novo vodocrpilište Kosnica je pred uporabnom dozvolom", rekao je Herceg i građanima poručio da resurse ipak treba razumno trošiti.

  • +30
Vrućine - Kupači na zadarskoj plaži Kolovare Izvor: Pixsell / Autor: Šime Zelić