JEDNOSTAVAN TEST

Kako prepoznati lažno djevičansko ulje?

07.08.2014 u 09:39

Bionic
Reading

U prehrani se posljednjih godina sve više prepoznaje blagotvorno djelovanje tzv. mediteranske prehrane koja kao izvor masnoća preporučuje djevičanska maslinova ulja

Ona imaju gotovo idealan sastav: dobar omjer zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, a sadrže mnoge sastojke kao što su polifenoli, tokoferoli i alkoholi koji imaju nutritivnu i zaštitnu vrijednost za organizam. Brojna znanstvena istraživanja pokazala su da imaju pozitivno djelovanje u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje (olio di oliva extravergine) dobiva se nakon prvog tiještenja kvalitetnog ploda masline, a slobodne masne kiseline mu ne prelaze 0,8 posto.

Djevičansko ulje (vergine) dobiva se nakon prvog tiještenja slabijeg ploda masline, a kiselost mu je nešto veća, no sadržaj masnih kiselina ipak ne prelazi dva posto.

Deklarirana ekstra djevičanska ulja i djevičanska ulja trebala bi proći kontrolu ovlaštenih laboratorija kao što je SMS - Prehrambeno-razvojni centar iz Klisa.

Stručnjaci ih mogu prepoznati po brojnim svojstvima okusa, boje, mirisa i konzistencije – primjerice, ono ima blago gorkast okus te miris masline ili trave. U hladnjaku će se zgusnuti, no čuvanje maslinova ulja na temperaturama nižim od 10°C se ne preporučuje jer će se u njemu formirati kristali u čijim središtima zaostaju polifenoli koji kao antioksidansi imaju značajnu zdravstvenu funkciju. Također nije dobro držati ulje na temperaturama višim od 20°C jer će se pokvariti.

Kako otkriti lažna djevičanska ulja?

Ako niste stručnjak ili nemate priliku kušati ulje; ako ga nabavljate na tržnici ili od lokalnih proizvođača ili pak ne vjerujete službenim certifikatima, ne očajavajte - postoji tehnika kojom sami lako možete prepoznati lažno djevičansko ulje!

Amaterski laboratorij TL-lab koji se bavi popularizacijom znanosti nedavno je napravio zgodan videouradak koji predstavlja jednostavnu metodu za otkrivanje 'lažnjaka'. Sve što vam je potrebno jest običan laser sa zelenim svjetlom koji se kod nas na internetu može nabaviti već po cijeni od 40 kuna. Dugoročno to i nije neka investicija.

Bit je u tome da određene kemikalije u djevičanskim uljima mijenjaju zelenu boju svjetlosti lasera u narančastu odnosno crvenu. Predstavljena metoda ne garantira da je ulje koje ćete testirati djevičansko, no može vam lako otkriti koje nije. Da ne duljimo, pogledajte video i nabavite jeftini laser.