Maslinovo ulje u Hrvatskoj i ovog ljeta nastavlja poskupljivati. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, zabilježen je prosječan rast od 12,5 posto, a za veća pakiranja taj je skok još izraženiji – čak 14,4 posto. Hrvatsko ulje poznato je po svojoj kvaliteti i međunarodnim priznanjima, no postavlja se pitanje: jesu li 126 posto više cijene od europskog prosjeka doista opravdane?
U Italiji, primjerice, litra maslinova ulja na policama supermarketa stoji između četiri i 17 eura. U Norveškoj se, preračunato iz kruna, cijene kreću od osam do 18 eura. U hrvatskim trgovinama pak litra se može pronaći na akciji za devet eura, ali ono u boljim bocama doseže i 22 eura za 0,75 litara, piše Danas.hr.
Proizvođač voća i povrća Dragan Surać na tržnici u Zadru objašnjava razliku u cijeni između Italije i Hrvatske: 'Uzmimo kompletno Italiju, ona ima milijune stabala, tako da nemamo količinu. Znači, mali proizvođači u Hrvatskoj imaju i veće troškove. Jednostavno je, oni proizvode, imaju mehanizaciju za branje maslina, što mi jadni radimo ručno ili onim beračem na struju. Oni imaju strojeve, kamione, sve živo', navodi.
Statistika Ministarstva poljoprivrede potvrđuje njihove riječi. U lipnju je prosječna cijena kilograma maslinova ulja u Hrvatskoj iznosila 13,36 eura dok je europski prosjek bio tek 5,89 eura. U Španjolskoj je ulje koštalo 3,64 eura, a u Italiji 9,64 eura.
Kvaliteta i tradicija kao opravdanje
Pirovački uljar Đani Lazar ističe da je razlika u cijeni posljedica ne samo troškova, nego i tradicije: 'Kako smo zadržali naš tradicionalni način prerade, koji je manufakturni i koji ustvari proizvodi vrhunska ulja, a oni su se prebacili na industriju u koju dolaze velike količine maslinova uja, strojevi i u kojoj je normalna cijena toga proizvoda pala, pa oni su ustvari uzeli samo naše zasluge, ništa drugo.'
Njegova ulja redovito osvajaju priznanja na svjetski poznatim natjecanjima u New Yorku i Milanu. Kvalitetu potvrđuje i njegov kolega iz Pirovca, Ivan Jelušić, čija se ulja također ubrajaju u svjetski vrh: 'Ono vam spada među 50 i 100 top ulja u svijetu. Potvrđuju to razne nagrade s međunarodnih natjecanja - New York, Tokio - a u Hrvatskoj je prije dvije godine proglašeno najboljim uljem. Mislim da to sve govori.'
Jelušić u svojoj kušaonici u staroj pirovačkoj jezgri boce od 0,75 litara prodaje po 20 eura, a keramičko pakiranje od pola litre doseže 25 eura. Objašnjava i strukturu cijene: 'Sama boca je pet eura u nabavi, ide dozator od 70 centi, dvije vrste voska, a svaki je po 40 eura za kilo. I to je negdje sedam do osam eura inputa samo za ambalažu. Vjerujem da vrijedi 25. Lijep je poklon, a ulje je vrhunsko unutra.'
Troškovi prerade i berbe diktiraju cijenu
Miljenko Zagorac, Maslinar iz Polače, ističe da gotovo polovicu cijene čine troškovi same berbe i prerade: 'Imali smo 10 posto u odnosu na prošlu godinu. Zadržat ćemo još uvijek te cijene. Ova godina neće biti tako rodna nego prošla. Prošla godina je bila rodna, ali su randmani bili jako niski, pa smo morali dići jer su nam bile jako skupe prerada i berba.'
Prema njegovim riječima, cijene u supermarketima često se formiraju prema luksuznim serijama manjih proizvođača, zbog čega isto ulje može biti i do 40 posto skuplje u Hrvatskoj nego u drugim državama EU-a.
Većina domaćih OPG-ova procjenjuje da novih poskupljenja ipak neće biti jer su cijene već sada dosegnule razinu koju kupci teško mogu pratiti.