lažna obećanja

Juncker: Ukrajina je u potpunosti korumpirana zemlja

06.10.2023 u 11:18

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker oštro je osudio mogućnost pridruživanja Ukrajine EU, opisujući je kao teško korumpiranu zemlju

'Svatko tko je imao bilo kakve veze s Ukrajinom zna da je to zemlja koja je korumpirana na svim razinama društva. Unatoč naporima, nije spremna za pristupanje. Potrebno je provesti opsežne procese unutarnjih reformi', rekao je Juncker u intervjuu njemačkom izdanju Augsburger Allgemeinea, prenio je Politico.eu.

'Davanje lažnih obećanja' Ukrajincima o pristupanju EU 'nije dobro ni za EU ni za Ukrajinu', dodao je Juncker, šef Europske komisije od 2014. do 2019. godine.

'Ne biste trebali davati lažna obećanja ljudima u Ukrajini koji su do grla u patnji', rekao je Juncker te je jako ljut zbog nekih glasova u Europi koji Ukrajincima govore da mogu odmah postati punopravni članovi EU-a.

Članstvo u EU za zemlje kandidate poput Ukrajine i Moldavije mora biti povezano s 'unutarnjim reformama' i podržano 'kvalificiranom većinom', ustvrdio je Juncker. Ukrajina se godinama suočava s pitanjima o svojim dosadašnjim rezultatima u borbi protiv korupcije.

Aktualna šefica Europske komisije Ursula von der Leyen i šef Europskog vijeća Charles Michel puno su optimističniji od Junckera po pitanju pristupanja Ukrajine Uniji.

U utorak je Politico.eu izvijestio da se EU priprema za otvaranje pregovora s Ukrajinom o njezinom budućem pristupanju, a službena objava očekuje se u prosincu.

Tijekom posjeta njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock Kijevu u utorak - u sklopu prvog neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a izvan bloka - istaknula je da je 'budućnost Ukrajine u Europskoj uniji'.

Von der Leyen bila je pozitivna po pitanju članstva Ukrajine i zalaže se za proširenje EU-a, što je spomenula i u govoru o stanju Unije u rujnu.

U kolovozu su dva visoka ukrajinska dužnosnika imenovana kao osumnjičenici za shemu pronevjere koja je uključivala nabavu humanitarne pomoći, a tadašnji ministar obrane Oleksij Reznikov našao se na udaru kritika u siječnju zbog ugovora o hrani za vojsku.

Predsjednik Volodimir Zelenski, koji predvodi borbu protiv korupcije u Ukrajini, kritiziran je zbog svoje odluke da izjednači korupciju s izdajom, za što su dužnosnici i nadzornici upozorili da bi dalo više ovlasti službi državne sigurnosti.

'Imali smo loša iskustva s nekim takozvanim novim članicama, primjerice kada je riječ o vladavini prava. To se više ne smije ponoviti', zaključio je Juncker.