NABAVA HUMANITARNE POMOĆI

Ukrajina otkriva korupcijsku shemu u koju su umiješani visoki dužnosnici

26.08.2023 u 11:31

Bionic
Reading

Dva visoka ukrajinska dužnosnika osumnjičena su za shemu pronevjere koju su ovaj tjedan otkrile ukrajinske antikorupcijske vlasti, a koja uključuje nabavu humanitarne pomoći. Prvi zamjenik ukrajinskog ministra agrarne politike i prehrane te bivši zamjenik ministra gospodarstva navodno su protupravno prisvojili 62 milijuna UAH (oko 1,5 milijuna eura)

Najnovija shema uključivala je kupnju hrane, odnosno humanitarne pomoći regionalnim vojnim upravama i stanovništvu regija Donjecka, Hersona, Sumija, Zaporožja, Kijeva, Hmjelnickog, Dnjepropetrovska i Poltave, priopćio je Ured specijaliziranog tužiteljstva za borbu protiv korupcije (SAPO).

Kako prenose agencije, prvi zamjenik ministra agrarne politike otkupljivao je hranu po cijenama dva do tri puta višim od tržišne preko kontrolirane tvrtke, koja je pak kupovala proizvode po tržišnoj vrijednosti od poljskog proizvođača. To je koštalo ukrajinsku željezničku kompaniju Ukrzaliznytsia oko 719.000 eura između ožujka i kolovoza 2022.

'Zamjenik je bio svjestan stvarne tržišne vrijednosti proizvoda, jer je redovito dobivao relevantne podatke od državne službe za statistiku', priopćio je Nacionalni ured za borbu protiv korupcije u Ukrajini (NABU). 'On je također znao za mogućnost kupnje proizvoda od ukrajinskih proizvođača, ali je namjerno zanemario tu činjenicu', utvrdili su.

U zasebnoj shemi u koju su uključena oba dužnosnika, hrana je ponovno kupovana po višim cijenama preko posredničke tvrtke koja je pak kupovala hranu po tržišnoj vrijednosti od turskog proizvođača. Zamjenik ministra gospodarstva skrivao je dokaze da postoje bolje ponude i tjerao službenike da nezakonito odobravaju zahtjeve i fakture kontroliranih tvrtki. Kao rezultat ove sheme, Ukrzaliznytsia je preplatila tvrtkama oko 841.000 eura, piše Politico.

'Nakon što su primljena, sredstva su prebačena stranoj tvrtki sa znakovima fiktivnosti radi daljnje legalizacije', priopćio je NABU. 'Nacrti zapisa koji ocrtavaju raspodjelu nezakonito stečene dobiti otkriveni su tijekom pretresa kod sudionika ove pronevjere', izvijestili su. Istraga je u tijeku.

  • +35
Rat u Ukrajini - ukrajinska vojska u rovovima Izvor: Profimedia / Autor: Diego Herrera Carcedo / AFP

Ukrajina ima dugu povijest korupcije još prije ruske invazije lani u veljači, a novi val nastavio se i U siječnju ove godine Ukrajinu su potresla dva velika korupcijska skandala, među ostalim zbog primanja mita za uvoz generatora, zbog utaje poreza i oko nabave preskupe hrane za ukrajinske oružane snage i napuhivanja cijena, prema ukrajinskim medijima.

Nedavno su ukrajinski novinari otkrili da je parlamentarni zastupnik Jurij Aristov otvorio bolovanje, a onda otišao na odmor na Maldive. Dužnosnicima je zabranjeno putovati u inozemstvo na odmor, dok je muškarcima u dobi za regrutiranje potrebno posebno dopuštenje za napuštanje zemlje. Sigurnosna služba otvorila je kazneni postupak kako bi procijenila je li Aristov vlastima dao lažne podatke

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pokrenuo je ranije veliku akciju razotkrivanja i slamanja korupcijske hobotnice, u pokušaju da pokaže saveznicima u SAD-u i EU-u da Ukrajina želi raskrstiti s koruptivnim aferama. Ranije ovog mjeseca Zelenski je smijenio sve regionalne šefove vojnih novaka zbog izvješća o korupciji.