jednako veleizdaji

Zelenski će predložiti strože mjere protiv korupcije

27.08.2023 u 22:09

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u televizijskom intervjuu koji je u nedjelju podijelio na svom Telegram kanalu da će idućeg tjedna zatražiti od parlamenta da poveća kazne za korupciju tijekom rata.

"Postavio sam zadatak za zakonodavstvo te će biti ponuđeni moji prijedlozi za izjednačavanje korupcije s veleizdajom u ratnim uvjetima", rekao je.

“Mislim da će to parlament dobiti sljedećih tjedan dana i onda je sve na njima”, dodao je.

Zelenski, koji kaže da je zaustavljanje mita ključno za pobjedu nad Rusijom, također se nada da će borbom protiv korupcije olakšati partnerima podupiranje napora za obnovu koji će stajati milijarde dolara.

Niz preokreta u vladi zbog korupcije uključivao je Zelenskijevu smjenu svih regionalnih vojnih načelnika za regrutiranje nakon revizije diljem zemlje.

Ukrajina je na 116. mjestu od 180 zemalja prema najnovijem Indeksu percepcije korupcije koju je izradila Transparency International.

"Brzo se približavamo točki u kojoj ćemo biti mi ili oni", rekla je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk u aplikaciji Telegram u nedjelju. Vanjski i unutarnji čimbenici značili su da opstanak države počinje ovisiti o sposobnosti Ukrajine da "zaista uništi korumpirane kao društvenu skupinu", rekla je.

  • +11
Volodimir Zelenski na NATO summitu Izvor: EPA / Autor: Filip Singer

Zelenski je rekao da se oni koji budu proglašeni krivima moraju suočiti s pravdom. "Ali ovo nije streljački vod. Ovo nije staljinizam", rekao je. "Ako postoje dokazi, osoba mora biti iza rešetaka."