pohvale zelenskom

Letica: U Ukrajini tek slijedi prava borba protiv korupcije

04.09.2023 u 10:52

Bionic
Reading

Ukrajina na čelu s predsjednikom Zelenskim istodobno vodi krvavi rat protiv Ruskog agresora i korupcije istodobno. Predsjednik Zelenski poručuje unatoč krvavom ratu nema milosti prema ratnim profiterima, štoviše od parlamenta je zatražio u smjenu ministra obrane koji se sumnjiči za korupciju i primanje mita kada je riječ o kupnji vojne opreme, napose vojne odjeće.

Stručnjak za sigurnost Ante Letica pozdravlja poteze predsjednika Zelenskog. Naglašava kako je korupcija karcinom društva, posebno u stanju ratne opasnosti.

'To je dobro, međutim mislim da će se Ukrajina tek nakon oslobađanja svog teritorija, ja se nadam pobjede u ratu, susresti s demonima iz svojih redova. Tada slijedi prava borba protiv korupcije, odnosno kidanje tih korupcijskih hobotnica koje su snažno zahvatile Ukrajine. Po Transparency Internationalu prije dvije godine Ukrajina je bila 120 zemlja po izloženosti korupciji od 180 zemalja u svijetu. Rat samo potiče korupciju u takvim sredinama', kaže Letica za HRT.

Jedna od velikih primjedbi Zapada bila je upravo korupcija u Ukrajini. 'Zelenski je izvršio nekoliko smjena u ministarstvu obrane, u FSB-u...Ukrajina će se tek po oslobođenju susresti s pravim razmjerima korupcije. Rat je i nabava oružja, opreme, streljiva, to je izuzetno pogodno tlo za razne protuzakonite radnje. Dobro je što Zelenski traži da se takva djela proglase veleizdajom', poručuje Letica.

'Uz pobjede i pokretanje oslobodilačkih akcija koje vodi ukrajinska vojska, Zelenskom trebaju pobjede na ratištu, ali i uspjesi na unutarnjem planu. Bliže se i izbori u Ukrajini i pitanje je održavanja tih izbora, pitanje je s čime će Zelenski izaći pred građane. Borba protiv korupcije je jedan od temelja izbornog programa s kojim je Zelenski pobijedio na izborima, kaže stručnjak za sigurnost.

  • +7
Volodimir Zelenski u posjetu Hersonskoj oblasti Izvor: EPA / Autor: MYKOLA TYMCHENKO

Na pomolu je rat dalekometnim dronovima, koji bi mogao biti još krvaviji za civile s obje strane. 

'Uporaba dronova kamikaza je nešto novo u odnosu na dosadašnju uporabu dronova koji su služili i kao izviđači i kao borbene letjelice. Sada dronovi koriste umjesto raketa, jeftiniji su, brže se proizvode, a teže obaraju. Rusi, a i Ukrajinci, svoju protuzračnu obranu prilagođavaju stalno borbi protiv tih dronova. Ti dronovi lete na relativno malim visinama, relativno su spori i mogu se oboriti klasičnim protuzračnim oružjem', dodaje.

Letica smatra da pojava takvih dronova treba zabrinjavati posebno Rusiju.

'Što se tiče Ukrajine, oni su navikli nažalost na stalno bombardiranje civila, oni će to lakše prebroditi nego Rusi koji dobivaju sada već ozbiljne šamare od ukrajinskih specijalnih snaga i dronova koje lansiraju', poručuje Letica.