OČAJNIČKI TRZAJI

Josipoviću, gdje si bio prije tri godine?

14.10.2014 u 16:00

Bionic
Reading

Pismo predsjednika RH Ive Josipovića predsjedniku Sabora Josipu Leki, u kojem ga poziva da u Saboru pokuša postići konsenzus oko uvođenja preferencijalnog glasovanja već na idućim parlamentarnim izborima te mu službeno naviješta da će mu uskoro poslati i prijedlog ustavnih promjena, prema mišljenju politologa Anđelka Milardovića stiže prekasno

Kako navodi, u Josipovićevom manevru svakako se radi o uvođenju novog sadržaja u kampanju, ali upitni su dometi konkretne inicijative na kraju njegova predsjedničkog mandata. 'Ivo Josipović je osoba koja je informirana o trendovima i procesima koji se odvijaju i mogao je i prije tri ili četiri godine, u skladu s ustavnim ovlastima, skrenuti pozornost na mogućnost urušavanja države i pokrenuti promjene', kaže Milardović.

Zbog toga postavlja pitanje njegove političke i moralne odgovornosti za nečinjenje protekle četiri godine. 'Jednostavno, inicijativa nije iskrena jer se sve moglo pokrenuti puno ranije', naglašava politolog. Milardović zamjera predsjedniku neaktivnost i politiku nezamjeranja. Objašnjava da nismo mi Austrija ili neka druga sređena država zapadne demokracije koja si može priuštiti takav predsjednički stil te da naš predsjednik mora biti proaktivan.

'Josipović se nije htio zamjerati i sada kada je priča došla do kraja, kada prijeti urušavanje sustava, mogućnost državnog bankrota i sloma, predlaže promjene sustava', primjećuje politolog.

Smatra da je to suludo jer se s takvim inicijativama ide na početku mandata, kada bi bilo dovoljno vremena za rasprave, konflikte ili obranu stavova. 'Onda bi bio vjerodostojan. Ovako pokreće inicijativu sa stopostotnom izvjesnošću da će osvojiti drugi mandat. Ništa nije 100 posto izvjesno. Što ćemo ako ne dobije drugi mandat? Što će biti s inicijativom', pita se Milardović. Zbog svega toga mu je, izričit je, koncepcija neuvjerljiva. Ipak, bolje je, nastavlja Milardović, i sada kada je u društvu minuta do 12, nego nikada, s obzirom na učinjeno.


'Ivo, gdje si bio prije tri godine te što je s novom pravednošću i zašto je nisi proveo?', zavapio je Milardović i s neskrivenom dozom ironije poručio Josipoviću da zaustavi propast države i društva.

U javnosti su se pojavile sumnje da Josipović djeluje usklađeno s premijerom Milanovićem, što je sam Josipović opovrgnuo, ali je i naznačio da ne vidi ništa sporno u tome i da djeluje usuglašeno s premijerom, posebno kada je u pitanju ovakva pozitivna inicijativa.

Milardović smatra i da je moguće da Josipović djeluje usklađeno s premijerom jer im se stavovi podudaraju. 'Dva aktera pod pritiskom javnosti kreću u promjene, a treći, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, neće. Kako nagovoriti Karamarka na konsenzus oko preferencijalnog glasovanja ako on neće. Jedino ako mu vladajući ponude nešto što neće moći odbiti', rezonira politolog.

Također, postavlja se pitanje zloupotrebe funkcije predsjednika u predsjedničkoj kampanji za novi mandat. 'To su svi predsjednici radili - lakše je ići po drugi mandat. Kampanju možeš provoditi u sklopu svojih redovnih aktivnosti', kaže Milardović.

Predsjedniku je kampanja uvijek, kaže, pa mu onda ni ne treba posebna kampanja. 'Ući će u kampanju i funkcionirati kao što funkcionira svaki dan', kazao je politolog.