EVO ŠTO SE NUDI

Još nije kasno za pronalazak posla u turističkim središtima

22.08.2014 u 12:16

Bionic
Reading

Turistička sezona je pri kraju, zbrajaju se prihodi od turizma te se već stvaraju planovi za sljedeću godinu. Uz to, razmišlja se i o strategiji kako produžiti turističku sezonu. Ako biste se još uvijek preselili u neko turističko središte zbog zaposlenja, provjerite ponudu poslova na MojPosao portalu

U prvih 8 mjeseci ove godine na portalu MojPosao u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo bilo je objavljeno više od 2.500 oglasa, što iznosi 21 posto od ukupnog broja objavljenih oglasa. Tijekom 2014. godine u istoj kategoriji objavljeno je 26 posto oglasa više nego 2013. godine.

Za poslove u turizmu poslodavci najčešće traže kandidate koji imaju u prosjeku dvije godine i šest mjeseci radnog iskustva, dok iskustvo nisu naveli kao važno u 43 posto objavljenih oglasa. U čak 66 posto oglasa kao uvjet navedena je srednja stručna sprema, nakon koje slijedi izražena potreba za kvalificiranim radnicima (28 posto) te u manjem postotku (devet posto) za radnicima sa stečenom višom ili visokom stručnom spremom. Stručna sprema nije navedena kao uvjet u 20 posto oglasa.

Najviše objavljenih oglasa odnosilo se na Zagreb i zagrebačku županiju te na Splitsko-dalmatinsku, Istarsku i Primorsko-goransku.

Ako ste se odlučili 'odraditi sezonu' u nekom turističkom središtu, imajte na umu da poslodavci najščešće traže poznavanje naprednog engleskog jezika te osnove poznavanja njemačkog. Ukoliko želite usavršiti svoje znanje, provjerite ponudu tečajeva stranih jezika na EduCentar portalu.

Najveći broj poslodavaca, 69 posto nudi posao na određeno, dok manji broj, njih 35 posto zaposlenicima nudi ugovor na neodređeno.

Najtraženije pozicije u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo bile su: konobar/ barmen, kuhar te recepcioner.

Za vas smo iz navedene kategorije izdvojili nekoliko zanimljivih oglasa:

Tvrtka Nautika iz Dubrovnika za svoje restorane traži više djelatnika. Za restoran Dubravka na ulazu u Stari grad zapošljavaju samostalnog kuhara s najmanje 3 godine radnog iskustva; konobara/ pomoćnog konobara koji poznaje najmanje 2 svjetska jezika te barmena koji uz 3 godine iskustva poznaje strane jezike te je komunikativan i brz u svome radu. Ukoliko ste se pronašli u opisu posla, prijavite se na neki od navedenih pozicija.

Za caffe bar Bodega u Zadru traži se konobar koji ima višegodišnje ugostiteljsko iskustvo te iskustvo u radu s vinima i uz to poznaje strane jezike. Ukoliko ste se pronašli u navedenim uvjetima, prijavite se na oglas.

Tvrtka Adria grill u Savudriji u Istarskoj županiji traži Pomoćnog kuhara. Ako smatrate da biste se svojim kvalifikacijama uspješno pridružili njihovom timu, pošaljite prijavu na oglas.

Ukoliko imate razvijene organizacijske vještine te smatrate da biste mogli voditi tim ljudi zadužen da svadbena svečanost prođe izvan svih očekivanja, oglas tvrtke Konal mont idealan je za vas. Obavezno je iskustvo u radu s hranom i radom na svadbama. Sve detalje pročitajte u oglasu.

Jedno od najtraženijih zanimanja tijekom turističke sezone zasigurno je pozicija konobara. Ovaj nimalo lagan i zahtjevan posao nije za svakoga te njihov zadatak nije samo zapamtiti listu jela/ pića i poslužiti gosta na vrijeme. Osim brzine i fleksibilnosti, dobar konobar mora biti uvijek nasmijan te komunikativan. Naravno od njih se očekuje i poznavanje barem jednog stranog jezika. Neovisno o tome jeste li početnik u ovom poslu ili želite usavršiti svoje vještine, primjena ovih savjeta odmah će vam pomoći da postignete željeni cilj!