DIOKIJEVO ZEMLJIŠTE NA ŽITNJAKU

Ježiću još mjesec dana zatvora

  • Autor: VLM agencija
  • Zadnja izmjena 08.04.2011 19:08
  • Objavljeno 08.04.2011 u 19:08
robert ježić, jadranka kosor

robert ježić, jadranka kosor

Izvor: Cropix / Autor: Željko Šop

Robert Ježić, riječki tajkun poznat kao vlasnik Diokija i Novog lista, ostaje u istražnom zatvoru u Remetincu još mjesec dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Odlučeno je tako na istražnom ročištu u petak na zagrebačkom Županijskom sudu

USKOK je, naime, naveo da zbog istrage oko kupoprodaje Diokijeva zemljišta na Žitnjaku, koja se odnosi i na bivšeg premijera Ivu Sanadera, treba ispitati još njih devetero.

Riječki je poduzetnik, ujedno i počasni konzul SR Njemačke, podsjetimo, pritvoren od prosinca na dan Sanaderova napuštanja zemlje zbog afera HEP i Fimi media. Prva se odnosi na dogovaranje sa Sanaderom oko popusta za struju, a druga na pranje novca izvučenog iz državnih poduzeća, točnije 330.000 eura, kojim je uime HDZ-a Ježić kupio posljednji Sanaderov blindirani BMW, kasnije vraćen zbog negodovanja javnosti bavarskom proizvođaču automobila u tvornicu.

Kako stvari trenutačno stoje, čini se da istražitelji pokušavaju Ježića zadržati što dulje iza zatvorske brave s obzirom na to da ga se, kao i bivšeg šefa Vlade i HDZ-a, povezuje s poslovanjem Hypo banke u Hrvatskoj. Koliko je poznato, USKOK raspolaže konkretnim dokazima koji upućuju da je Ježić za pružanje svojih konzultantskih i promocijskih usluga Hypo banci bio izdašno nagrađen provizijom.

Dio novca isplaćenog iz austrijske banke, neslužbeno doznajemo, pronađen je na Ježićevim računima. Zbog provizije od 3,5 milijuna kuna, koliko je Hypo banka isplatila bivšem premijeru 1995., u to vrijeme zaposlenom u MVP-u, jer je ugovarao kredit za izgradnju veleposlanstava, USKOK je, podsjetimo, početkom ožujka pokrenuo još jednu istragu protiv Sanadera.

Čini se da to neće biti jedina koja se odnosi na njegovu vezu s Hypo bankom jer, koliko je poznato, na ugovoru koji su sklopile dvije strane, dakle Sanader i banka, piše da je kreditiranje izgradnje veleposlanstava tek početak njihove suradnje. S obzirom na to da su bili u iznimno bliskim prijateljskim odnosima, a poznato je da su i zajednički putovali na određene sastanke u Austriju, ne bi iznenadilo da Ježić pred istražiteljima u određenom trenutku, dakle kada procijeni da će imati koristi te izaći iz zatvora na slobodu, progovori o načinu i uvjetima Sanaderova poslovanja s Austrijancima.

Ovakav njegov mogući potez ne bi čudio s obzirom na to da je već razjasnio način kupnje Sanaderova BMW-a, ali i vraćanja dijela novca iz tvornice HDZ-u, što vladajuća stranka i dalje opovrgava. Ježić je za svoga svjedočenja u Gajevoj istražiteljima objasnio da je za nabavu limuzine doznao od Mladena Barišića, bivšeg rizničara HDZ-a i šefa Carine, te Franje Tomića, zastupnika BMW-a, a da je za čitav ovaj posao znalo i predsjedništvo stranke.

Sin Damir vodi poslove i odvjetnički tim

Ježić je od uhićenja prepustio vođenje svih svojih poslova 27-godišnjem sinu Damiru, pravniku po struci.

To je odlučio jer je znao da iz Remetinca neće moći držati sve konce u rukama pa je sredinom siječnja podnio ostavku u NO-u Diokija. Mlađi je Ježić, uz branitelje Ljubu Pavasovića Viskovića i Marijana Hanžekovića, član odvjetničkog tima svoga oca.

Ovo je učinio iz posve jednostavnog razloga – da oca može neometano posjećivati u istražnom zatvoru i s njime kvalitetnije provoditi vrijeme. Odvjetnici, inače, za razliku od ostalih “običnih” posjetitelja pritvorenika i zatvorenika, imaju pravo neograničeno posjećivati svoje klijente tijekom radnog dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi