ŠTO POSJEDUJU

Jesu li vođe pobunjenih seljaka bogataši ili 'bistrički bokci'?

20.08.2013 u 16:46

Bionic
Reading

U kakvim imovinskim prilikama žive najpoznatiji seljaci? Najstariji među njima - i prema godinama i prema stažu na seljačkoj i prosvjednoj sceni, Antun Laslo (ZUSSB), iz Satnice Đakovačke, kaže, ima obiteljsku kuću u kojoj je pet članova obitelji, oko 40 k.j. vlastite zemlje, te približno 50 hektara državne u zakupu

'No, gasim svoj OPG i prebacujem ga na mlađeg sina', kaže. Vozi šest godina staru Škodu Feliciju, a starijeg datuma su, kaže, i četiri traktora, kombajn i druga mehanizacija. 'Nikada nisam 'tero' novi traktor, jedino je novija prikolica za đubre', šali se Laslo i dodaje kako i taj dio imovine prebacuje na sina.

Od pokretnina ima i dva konja koji sada vrijede 4.000 eura i zaprežna kola. 'Nakon obitelji, ti su mi konji najveća ljubav i ne prodajem ih', kaže. Dodaje da je na farmi više od 200 krava i vode se na sina. Na upit o primanjima, kaže: 'Moja su primanja, zajedno s djecom, ono što dobijemo od rada u poljoprivredi i to podijelimo. No sada, kada se podmire svi troškovi, nemamo što dijeliti, još smo u minusu.' Ušteđevine nema, imao 'ju je u ex sistemu, no istopila se, a sada nema ni štednu knjižicu'. Nema dionice.


Medije, koji su ovih dana objavili iznose njegovih i poticaja sinova, kaže tužit će, jer nisu točni iznosi. 'Navedeni su iznosi u cijelosti isplaćenih poticaja za 2012., a znamo da je njihova isplata umanjena od 37 do 42 posto, za koliko treba umanjiti iznos na moje ime od 23.577, iznos od 257.490 kn na sina Ivana i 314.286 na sina Danijela', poručuje Laslo za Glas Slavonije.

Matija Brlošić (HPK, Brazda), iz Piškorevaca, sa suprugom je vlasnik 100 godina stare kuće, dok je nova kuća na njegovoj majci. Ima 14 hektara vlastite zemlje, u zakupu ima 92 hektara državne i 40-ak hektara privatne, te osam hektara obiteljske zemlje.

Vozi devet godina staru Opel Zafiru, a dio voznog parka u dvorištu Brlošićevih je i kćerkina Opel Corsa iz 2010. Posjeduje mehanizaciju nabavne vrijednosti 2,000.000 kuna. 'Ušteđevine nemam, kao ni dionica, no imam 500.000 kn kreditnih obveza koje redovno izmirujem', kaže Brlošić. Ove je godine za proizvodnu 2012. primio 176.000 kn poticaja, a da nije bilo umanjenja bilo bi to 312.000 kn. Kao predsjednik HPK prima naknadu od 4.800 kuna mjesečno no, dodaje, većinom je 'pojedu' putni troškovi za potrebe Komore. Brlošić dodaje: 'U 27 godina braka samo sam tri puta bio na godišnjem na moru!'.

Najglasniji, vukovarsko-srijemski seljački vođa Tomislav Pokrovac, kaže, imao je limarsko-bravarsku radionicu, a unatrag desetak godina je poljoprivrednik, no OPG je registrirao na suprugu, jer je ona naslijedila zemlju od oca. 'Obrađujemo 15-ak ha, imamo četiri krave i nekoliko svinja. Proizvodimo pšenicu, kukuruz i lucernu. Vozim KIA-Sportage, automobil koji smo zajednički kupili supruga i ja. Imam još dva vozila - bagija, koje sam osobno sastavio', ističe Pokrovac. Na upit o poticajima za 2012., kaže da je dobio samo poticaj na stoku u iznosu od 1.200 kn. “Prije tri godine supruga i ja odlučili smo ne prijaviti zemlju na poticaj, jer smo ogorčeni na situaciju u državi i na Vladu”, zaključuje Pokrovac, dodajući da ništa ne želi od ove države.

Više pročitajte ovdje