nezadovoljni seljaci

Brlošić o prosvjedu poljoprivrednika: Uspjeli smo u naumu

20.02.2024 u 08:41

Bionic
Reading

Poljoprivrednici su u ponedjeljak traktorima izašli na ulice Đakova i Čakovca kako bi upozorili na probleme s kojima se suočavaju te dali potporu poljoprivrednicima koji već tjednima prosvjeduju u mnogim europskim zemljama, blokirajući i najveće gradove

Svima je zajedničko nezadovoljstvo poljoprivrednom politikom koja se vodi iz Bruxellesa, za koju kažu da uništava proizvođače i selo. Hrvatski poljoprivrednici imaju 10 zahtjeva za Vladu, među ostalim, traže stroži nadzor uvoza iz trećih zemalja.

Jedan od organizatora prosvjeda, poljoprivrednik Matija Brlošić gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' kazao je kako je zadovoljan brojem poljoprivrednika koji su izišli na prosvjed.

'Uspjeli smo u naumu da velikom broju poljoprivrednika pokažemo da postoji problem u poljoprivredi', rekao je te dodao kako poljoprivrednici malo znaju o zajedničkoj poljoprivrednoj politici.

'Prosvjed je bio upućen kao podrška našim poljoprivrednicima unutar EU, s naglaskom da nove zelene politike EU nisu dobro došle niti EU, ali niti poljoprivredi u Hrvatskoj', kazao je Brlošić.

  • +13
Prosvjed poljoprivrednika u Đakovu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mladen Jakopović naglasio je kako su poljoprivrednici jedinstveni, što se vidjelo i na prosvjedu te da su poruke jednake.

'To je bio kulturni i civilizirani istup poljoprivrednika', rekao je.

Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede rekao je kako ovaj prosvjed iz perspektive ministarstva nije bio potreban. 

'Razumijemo da su poljoprivrednici u teškoj situaciji nakon godina krize koje su u proteklom razdoblju opteretile poljoprivrednu proizvodnju', kazao je.