KORUPCIJA U MTČ-U

Jeftino prodao vozila tvrtke, a zatim ih skupo unajmio

31.10.2012 u 16:06

Bionic
Reading

Zbog nedolaska jednog od okrivljenika, na varaždinskom Županijskom sudu odgođen je početak suđenja Ivanu Krajačiću, bivšem predsjedniku Uprave propale MTČ Tvornice čarapa, i Darinki Krički, suvlasnici tog poduzeća koje je u međuvremenu otišlo u stečaj. Tereti ih se da su iskoristili svoj položaj i ovlasti kako bi pribavili imovinsku korist

Nakon što je u srpnju 2008. po isteku leasinga vozilo marke BMW X5 3.0 D prešlo u vlasništvo MTČ Tvornice čarapa, Krajačić i Krička su dogovorno, kako se navodi u optužnici, prodali vozilo za 72 tisuće kuna Kseniji P. koja taj račun nije platila. Znajući to, Krajačić kao predsjednik uprave 1. listopada 2008. sklapa ugovor o najmu BMW-a X5, temeljem kojeg se MTČ Tvornice čarapa obvezala plaćati Kseniji P. najamninu od 15 tisuća kuna mjesečno. Budući da je uz to tvornica pristala plaćati i poreze, od trenutka sklapanja najma do studenog 2009. uplatila je na ime najma vozila 154 tisuće kuna. Državno odvjetništvo tvrdi da je kupac vozila ukupno stekao 226 tisuće kuna, a za taj je iznos oštećena MTČ Tvornica čarapa.

Bivšeg predsjednika uprave MTČ Tvornice čarapa, nad kojim je u međuvremenu otvoren stečajni postupak, tereti se i da je 21. listopada 2008. prodao Darinki Krički vozilo marke BMW 730 DA limuzina, i to dan nakon što je istekao leasing i vozilo prešlo u vlasništvo poduzeća. Iako je tržišna cijena bila 225 tisuća kuna, tvrdi se u optužnici, vozilo je prodano za 72 tisuće kuna, ali ni taj iznos nije naplaćen. Znajući to, Krajačić 1. studenog 2008. sklapa ugovor o najmu vozila za 15 tisuća kuna, uvećano za poreze. Sukladno tome, do 1. studenog 2009. MTČ Tvornica čarapa uplatila je ukupno 371 tisuću kuna.

Krajačića se tereti i da je 18. ožujka 2009. prodao Darku P. vozilo BMW X5 SUV, nakon što je istekao leasing i ono prešlo u vlasništvo tvrtke. Kupoprodajnu cijenu od 72 tisuće kuna Krajačić nije naplatio, već je sklopio ugovor o najmu tog vozila kojim se poduzeće obvezalo plaćati mjesečnu najamninu od 15 tisuća kuna. Time je MTČ Tvornica čarapa oštećena za 130 tisuća kuna, tvrdi državno odvjetništvo.