ANALIZA GOVORA U UN-U

Je li Plenković tužeći Sloveniju cijelom svijetu namjerno htio otjerati Cerara?

22.09.2017 u 14:14

Bionic
Reading

Govor koji je premijer Andrej Plenković u četvrtak održao pred Općom skupštinom UN-a rezultirao je novim zaoštravanjem odnosa sa Slovenijom. Je li premijer trebao problem s arbitražom dignuti na globalnu razinu i jesu li teme o kojima je govorio odgovarajuće za aktualni politički trenutak, pitanja su na koja za tportal odgovara politički analitičar Boško Picula

'Smatramo da ovaj primjer nepoštivanja vladavine prava obeshrabruje države da rješavaju sporove pred nekom trećom stranom', kazao je Plenković pred auditorijem u UN-u, ponovivši jasan stav da je arbitraža kompromitirana i da je Hrvatska ne prihvaća. To je rezultiralo momentalnim otkazivanjem dugo najavljivanog posjeta slovenskog premijera Mire Cerara Zagrebu. Bilateralni pregovori vraćaju se na mrtvu točku, ako su se uopće posljednjih tjedana maknuli s nje.

'Hrvatska je u pogledu arbitraže u pravu. Došli smo nažalost u pat situaciju, u kojoj će trebati puno strpljenja i volje s obje strane, pa i trećih posrednika. Takva imanentno bilateralna pitanja trebaju se rješavati bilateralno. Ono što je rekao na Općoj skupštini trebao je reći Ceraru na sastanku u Zagrebu, osim ako cilj iznošenja ovog problema najširoj javnosti nije bilo to da taj susret pokuša do daljnjega odgoditi', kaže Picula.

Smatra da je na toj razini trebalo progovoriti o reperkusijama koje može imati ovakva kontaminirana arbitraža na vladavinu prava nakon što riješimo problem sa Slovencima.

  • +8
Andrej Plenković i Miro Cerar Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Po Piculi, najbolji dio Plenkovićeva govora bio je onaj koji se tiče Pariškog klimatskog sporazuma. 'Povukao je paralelu s našim ljetnim požarima i poplavama i tu je potpuno pogodio.'

'Što se tiče pitanja konflikta u Ukrajini, o čemu je Plenković govorio, tu Hrvatska ne može imati utjecaja jer je pitanje mirne reintegracije Podunavlja potpuno različito od onoga što se događa u Ukrajini. 'Niti je Hrvatska Ukrajina niti je Rusija Srbija', smatra. Dodaje da je hrvatska diplomacija ipak posljednjih 20 godina propustila profilirati našu državu kao mirovnog posrednika.

  • +6
'Napetosti u Ukrajini' Izvor: Reuters / Autor: Marko Djurica

'Što se tiče globalnih problema, tu Hrvatska nema puno utjecaja, no to ne znači da se trebamo minorizirati', napominje.

'Govor je bio jak u smislu poruka, ali očito je to da je situacija sa Slovenijom i dalje komplicirana i nismo se primaknuli bilateralnom rješenju. Bitna je taktika. Imamo tri osobe iz Ministarstva vanjskih poslova na čelu države, i predsjednicu i premijera i predsjednika Sabora. To je rijetka prigoda da se vanjskopolitički profiliramo', zaključio je Picula.