PREKIPJELO MU

Cerar zbog govora premijera Plenkovića otkazao posjet Hrvatskoj!

21.09.2017 u 22:35

Bionic
Reading

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je u četvrtak navečer da je otkazao zagrebački susret s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem koji su dogovorili prije dva dana u New Yorku, a na kojem su trebali razgovarati o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, jer je Plenković u UN-u 'službeno' odbacio arbitražnu presudu

Kao razlog za otkazivanje susreta Cerar je u telefonskom razgovoru za RTV Slovenija naveo govor premijera Plenkovića u kojemu je kazao da je za Hrvatsku arbitražni sporazum kontaminiran i da zato Hrvatsku ne obvezuje, što je za Sloveniju koja inzistira na njegovoj provedbi po riječima Cerara neprihvatljivo. 'Mi ostajemo otvoreni za dijalog, ali samo ako Hrvatska prihvati arbitražnu presudu i bude spremna na suradnju za provedbu arbitražne presude', kazao je Cerar.

Cerar je ustvrdio da je prema ranijem dogovoru s Plenkovićem na sastanku u Zagrebu idućeg tjedna trebalo biti govora o arbitražnom rješenju i njegovoj primjeni, te da je sastanak sada nemoguć jer je hrvatski premijer stajalište kako je arbitraža za Hrvatsku kompromitirana, pa treba razgovarati o alternativnom rješenju priopćio vrlo 'službeno' i pred međunarodnim auditorijem kao da ne namjerava odstupiti od prijašnje pozicije. Slovenski premijer ustvrdio je da je takva pozicija 'potpuno neprihvatljiva' i onemogućuje bilo kakav razgovor u Zagrebu, što njegov posjet čini besmislenim. 

Podsjetimo, Plenković je na East Riveru izjavio da je Hrvatska morala izaći iz kompromitirane arbitraže o granici sa Slovenijom i upozorio da takvo 'nepoštivanje međunarodnog prava' obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

'Kompromitacija nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugog izbora osim da se povuće iz arbitražnog procesa', rekao je Plenković na zasjedanju najvišeg tijela UN-a u New Yorku.

'Smatramo da ovaj primjer nepoštivanja vladavine prava obeshrabruje države da sporove rješavaju pred nekom trećom stranom', dodao je.

Hrvatska ne prihvaća presudu ad hoc arbitraže o granici jer su slovenski dužnosnici nezakonito komunicirali sa sucima i umetali dokumente na temelju kojih je sud u Den Haagu donio presudu prije dva mjeseca. Slovenija, pak, ustraje na primjeni arbitražne presude i odbija ponudu Zagreba da spor iznova riješe bilateralnim pregovorima.

Cerar je jučer potvrdio da će se idućeg tjedna sastati s Plenkovićem. Istaknuo je da ustraje na tome da glavna tema bude primjena sporne arbitražne presude o granici između dviju država.

'Dogovorili smo se za sastanak 27. ovog mjeseca u Zagrebu gdje ćemo nastaviti razgovor o granici granici između Slovenije i Hrvatske, pri čemu ću zastupati stajalište da to mora biti središnja tema razgovora, a želim razgovarati o implementaciji', kazao je za STA Cerar, koji također sudjeluje na zasjedanju opće skupštine UN-a u New Yorku.

  • +31
Piranski zaljev i Sv. Gera Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Cerar tvrdi da presudu treba provesti najkasnije do 29. prosinca,  a u suprotnom očekuje rezolutniju potporu međunarodne zajednice Sloveniji.

'Slovenija će 29.  prosinca biti spremna na provedbu. Ako bi Hrvatska i dalje ustrajala u ignoriranju presude, onda ćemo i mi iskoristiti sva pravna i politička sredstva da Hrvatsku uvjerimo kako mora poštovati odluku međunarodne arbitraže', kazao je Cerar u subotu, u razgovoru za slovensku komercijalnu televizijsku postaju POP-televiziju.