čudotvoran lijek ili lažna nada

Je li ovo doista ubojica koronavirusa, kako javljaju iz Chicaga? Čeka se službena potvrda o mogućnostima remdesivira

17.04.2020 u 12:40

Bionic
Reading

Kao što je svima već dobro poznato, još nije otkriveno ni cjepivo niti lijek protiv Covida-19. Potencijalnih kandidata ima nekoliko, a među njima je svakako i spomenuti remdesivir

Pacijenti Covid-19 koji dobivaju eksperimentalni lijek remdesivir oporavili su se brzo, a većina ih je otišla kući danima, javlja STAT News dobru vijest iz čikaške bolnice. Svi pacijenti koji su sudjelovali u kliničkom ispitivanju lijeka imali su teške respiratorne simptome i vrućicu, ali su mogli napustiti bolnicu nakon manje od tjedan dana liječenja.

'Najbolja vijest je da je većina naših pacijenata već otpuštena, što je sjajno. Umrla su samo dva pacijenta', pohvalila se voditeljica ovog kliničkog ispitivanja dr. Kathleen Mullane, epidemiologinja sa Sveučilišta u Chicagu.

Samo sveučilište zasad se suzdržalo od komentara; službenu izjavu dat će kad se objave i službeni rezultati istraživanja, javlja CNN.

Osmišljen u laboratorijima američke biotehnološke tvrtke Gilead Sciences, svojedobno je s malo uspjeha testiran protiv ebole. No više je studija na životinjama pokazalo da lijek može poslužiti u borbi protiv bolesti koje izazivaju koronavirusi, uključujući teški akutni respiratorni sindrom SARS i bliskoistočni respiratorni sindrom MERS, ali i COVID-19.

Svjetska zdravstvena organizacija još je u veljači bila priopćila kako je remdesivir pokazao potencijal u borbi protiv Covida-19. Tih se dana pisalo o tome kako se talijanski liječnici koriste raznim eksperimentalnim kombinacijama lijekova, pa tako i remdesivirom.

'Kineski par koji je bio hospitaliziran u rimskoj bolnici Spallanzani je izliječen', pohvalio se tada Angelo Borrelli, ravnatelj Civilne zaštite Italije, a dok je dr. Nela Sršen iz Sveučilišne bolnice u Padovi spuštala loptu na zemlju tvrdeći kako se iz jednog primjera ne mogu ozvlačiti opći zaključci o uspješnosti lijeka.

Iz Amerike sad stižu ohrabrujuće vijesti o većem broju izlječenja nakon terapije remdesivirom, s kojima liječenja traje desetak dana. Problem je u tome što ne postoji kontrolna skupina pa se nalazi ne mogu usporediti.

Gilead učinak lijeka trenutno ispituje na 2400 pacijenata s teškim simptomima Covida-19 na 152 mjesta širom svijeta. Istovremeno, testiranju je podvrgnuto i 1600 pacijenata s umjerenim simptomima u 169 bolnica i klinika širom svijeta. Prvi rezultati ovih osežnih istraživanja očekuju se do kraja mjeseca.

'Razumijemo hitnu potrebu za liječenjem Covida-19 i zanimanje za podatke o našem antivirusnom lijeku remdesiviru', rekli su u kompaniji za CNN. No impresije pojedinih liječnika ne žele uzimati za ozbiljno. 'Trebamo prikupiti više podataka kako bismo iz njih izvukli zaključke. Pojedinačni izvještaji, ma kako ohrabrujući bili, nisu dovoljni.'

'Remdesivir je još uvijek neregistrirani lijek, vrlo potentan inhibitor (kočničar) koronavirus polimeraze, s mogućnošću zamjene nukleotida tijekom procesa nužnog za proizvodnju novih virusnih čestica', pojasnio je nedavno profesor Dragan Primorac potencijale ovog lijeka u razgovoru za Večernji list. 'Prema informacijama američkog FDA-a, trenutačno se provodi sedam kliničkih studija u vezi s remdesivirom. Posljednji rezultati potvrdili su da je dvije trećine od 53 oboljelih (od kojih je 30 bilo na respiratoru) nakon 10-dnevnog tretmana imalo znatno poboljšanje.'

Remdesivir je antivirusni lijek koji se ubacuje u RNK lance virusa, uzrokujući njihov prekid. Prije pet godina Institut za zarazne bolesti američke vojske (USAMRIID) objavio je pretkliničke rezultate o njegovom utjecaju na virus ebole kod zaraženih rezus makakija i preporučili daljnja istraživanja.

Remdesivir je preko reda poguran u klinička ispitivanja da bi se ubrzo počeo koristiti u liječenju oboljelih od ebole u zapadnoj Africi. Preliminarni rezultati bili su obećavajući da bi prošle godine kongoanski zdravstveni djelatnici objavili da je remdesivir značajno manje učinkovit od liječenja monoklonalnim antitijelima.

Gilead je početkom ove godine započeo laboratorijsko testiranje remdesivira na SARS-CoV-2, jer se eksperimentalni lijek pokazao dobrim u liječenju SARS-a i MERS-a na životinjama. Ubrzo su se za patent počeli zanimati kineski liječnici iz Wuhana, a istovremeno se pročulo kako se remdesivir milosrdno daje američkom pacijentu, zaraženom virusom SARS-CoV-2.

Iako se na temelju jednog liječenja nisu mogli donijeti široki zaključci, zdravstveno stanje otpisanog pacijenta toliko se poboljšalo da je na kraju otpušten iz bolnice. Slične vijesti stigle su i iz Kine pa su u tamošnjim bolnicama već početkom veljače počela klinička ispitivanja remdesivira.

Vijest o izlječenjima zahvaljujući remdesiviru brzo seproširila Izvor: Društvene mreže / Autor: CNBC Television

Sredinom ožujka lijek je privremeno odobren za uporabu kod teških bolesnika od Covida-19 u Češkoj. Svjetska zdravstvena organizacija WHO najavila je pak pokretanje velikog kliničkog ispitivanja s četiri kraka (SOLIDARITY) koje bi uključivalo i skupinu bolesnika liječenih remdesivirom.

Sveučilišna bolnica u Clevelandu pokrenula je čak dva klinička ispitivanja remdesivira na COVID-19, a sada su stigle i prve pozitivne reakcije iz Chicaga, gdje je kliničko poboljšanje zabilježeno kod 36 od 53 bolesnika suosjećajno liječenih remdesivirom.

Ti podaci trenutno su znanstveno bezvrijedni jer nisu uspoređeni s kontrolnom skupinom pa se zasad može samo nagađati kakva je uloga remdesivira u oporavcima bolesnika. Nada je tu, a više će se moći zaključiti kad Gilead krajem mjeseca podastre opsežnije rezultate svojih kliničkih ispitivanja.