pod kritikom oporbe

Janša se hvali: Slovenija ima dva milijuna stanovnika, koliko je u Njemačkoj zaposlenih u državnoj administraciji, a morala je ispuniti iste zadaće kao velike članice

14.12.2021 u 14:35

Bionic
Reading

Slovenski premijer Janez Janša ustvrdio je u utorak u parlamentu da je njegova vlada uspješna te je odbio kritike lijeve oporbe kako djeluje na "razgrađivanju" načela vladavinu prava i da se vlada nije nimalo iskazala u vođenju Vijeća EU-a, u rotacijskom mandatu koji se završava krajem ove godine

Odgovarajući na pitanja zastupnika Janša je odbacio tvrdnje da je predsjedanje EU-om vodio bez ideje i vizije te da je istodobno doveo u pitanje ugled države kršenjem europskih načela i vladavine prava, zbog čega navodno Francuska kao sljedeća predsjedajuća članica već "oduzima" Sloveniji neke od preuzetih europskih dosjea koje je trebala riješiti.

"Nikakve dosjee nam nisu oduzeli, naprotiv neke smo nedovršene od prijašnjih predsjedajućih članica sami preuzeli i uspješno ih riješili", ustvrdio je Janša.

Dodao je da je Slovenija svoju ulogu dobro obavljala u teškim uvjetima pandemije, neke od predviđenih sastanaka je uspjela održati u formatu uživo, te da je na nekim područjima zadaće uspješno završila i kad to nitko drugi nije očekivao. To je posebno značajno jer Slovenija ne spada među veće članice, ima dva milijuna stanovnika, onoliko koliko je u Njemačkoj zaposlenih u državnoj administraciji, a morala je ispuniti iste zadaće prilikom predsjedanja Vijećem EU-a kao velike članice, naveo je Janša.

Europski parlament trebao bi u četvrtak, na svom zadnjem ovogodišnjem zasjedanju, glasati o posebnoj rezoluciji, koju je predložila grupa eurozastupnika stranaka s ljevice i lijevog centra, a tiče se Slovenije.

Nacrt rezolucije sadrži kritike na račun Janšine vlade vezano uz slučajeve pritiska na medije i nezavisne ustanove, te izražava zabrinutost zbog tona političke rasprave i političke polarizacije koja jača pred parlamentarne izbore predviđene za  24. travnja.

Posebno se predložena rezolucija osvrće na to da je Janšina vlada mjesecima i skoro do kraja ove godine odugovlačila s potvrđivanjem dvoje javnih tužitelja iz Slovenije u Ured europskog javnog tužiteljstva (EPPO), te s obnovom financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA), kojoj je uskraćivala javna sredstva, vršeći pritisak i na druge medije.

Eurozastupnici iz Slovenije iz Janšinog političkog bloka smatraju da su inicijative za kritičnu rezoluciju došle iz Slovenije, u pokušaju ljevica i centra da sruše Janšinu vladu i vjeruju da će, makar je smatraju nepotrebnom,  biti prihvaćena u izbalansiranom obliku, a ne onako kako bi željeli Janšini politički konkurenti, koji su po njima "izvezli" te kritike na europsku razinu u nastojanju da oslabe vladu. Slovenski mediji navode da Europska pučka stranka (EPP) smatra da o rezoluciju ne treba ni razmatrati jer je Janšina vlada ipak konačno odobrila imenovanje tužitelja te je odobrila financiranje novinske agencije. 

Kritike na račun Janše i njegove vlade izrekla je ovih dana i  eurozastupnica Tanja Fajon, ujedno i predsjednica Socijalnih demokrata (SD),  ocijenivši da se slovensko predsjedanje EU-om dobro odvijalo samo na "tehničkoj" razini i uz dosta  međunarodnih i medijskih kritika na račun Janše i njegove vlade.

Po njenim riječima Janšina vlada nije bila ostalima ni dobar primjer za vladavinu prava i pridržavanje europskih načela, koje je dovodila u pitanje.

Slovenski je parlament o žestokim  kritikama oporbe na račun Janšine vlade raspravljao u utorak na sjednici na kojoj je Janšina stranka optužena za koruptivnost i vladanje "mafijaškim metodama", što premijer odbacuje.