demografska politika

Počivalšek želi milijun novih stanovnika u deset godina u Sloveniji

08.12.2021 u 12:21

Bionic
Reading

Istaknuti slovenski političar izjavio je da bi mjerama demografske politike u deset godina broj stanovnika u zemlji trebalo povećati sa sadašnjih dva na tri milijuna, što je izazvalo dosta zajedljivih komentara na njegov račun i shvaćeno kao neostvarivo "predizborno" obećanje konzervativnim biračima

"Naš program će se temeljiti na debirokratizaciji, zelenoj politici, ali i na demografskom pitanju: moramo nešto učiniti kako bi nas kroz deset godina bilo tri milijuna, a ne samo dva kao sada, i to ne politikom doseljavanja", kazao je gostujući u emisiji televizijske postaje Planet-TV ministar gospodarstva i potpredsjednik vlade Zdravko Počivalšek.

Počivalšek je izjavu dao povodom osnivanja svoje nove stranke "Konkretno", s kojom će nastupiti na parlamentarnim izborima u travnju iduće godine. Stranku je osnovao nakon gašenja Stranke modernog centra (SMC), koju je do sada vodio. Novom strankom Počivalšek se želi distancirati od lijevoliberalnog profila Stranke modernog centra, koju je osnovao Miro Cerar, te se okupljanjem s nekim vanparlamentarnim desnim i populističkim skupinama predstaviti kao potencijalni ponovni koalicijski partner Janeza Janše.

No, njegova je izjava objavljena i na internetskim stranicama vlade čiji je potpredsjednik, što je izazvalo čuđenje i shvaćeno kao neizravna predizborna promidžba za Počivalšeka, ali i premijera Janeza Janšu, čija stranka se također zauzima za jaču demografsku i pronatalitetnu politiku.

Mnogi su, uz ironične komentare na ministrov račun, upozorili da je povećanje stanovništva za 50 posto u deset godina, uz realnu stopu prirodnog prirasta, u Sloveniji nemoguće, te da je skromno povećanje stanovništva u zadnjih deset godina bilo više rezultat doseljavanja nego neke pronatalitetne politike.

Državni statistički ured objavio je projekciju prema kojoj će se stanovništvo Slovenije povećavati do 2024. godine, kad bi moglo dosegnuti 2.116.000, nakon čega bi počeo polagani trend depopulacije, pa bi 2100. godine u zemlji živjelo oko 1.888.000 ljudi, deset posto manje nego danas.