od studenog do prosinca

Jandroković: Na dnevnom redu nove saborske sjednice 174 točke

03.11.2022 u 14:00

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izvijestio je u četvrtak da će nova saborska sjednica početi u utorak, 15. studenoga, i trajati do 15. prosinca, a trenutno su na dnevnom redu 174 točke, s tim da će se dnevni red dopunjavati novima koje u međuvremenu stignu

Nova sjednica Sabora počinje u utorak, 15. studenoga, obzirom da je u petak Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, i trajati će do zimske stanke 15. prosinca, najavio je Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Sabora.

Tijekom nove sjednice, kazao je, trebao bi biti donesen etički kodeks za zastupnike.

Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Dražen Bošnjaković sazvat će sjednicu početkom idućeg zasjedanja, poslati na plenarnu sjednicu finalni tekst prijedloga, o kojem će se potom raspravljati, i do 15. prosinca o njemu glasovati, kazao je Jandroković.

„Svega tri saborska kluba su poslala svoje prijedloge etičkog kodeksa, dakle interes je manji nego što sam očekivao”, dodao je.

Slična je situacija, kaže Jandroković, i sa izmjenama saborskog Poslovnika, odnosno spornog instituta povrede Poslovnika o kojima su se pismeno očitovala svega dva kluba.

Velika većina zadovoljna postojećim Poslovnikom

Klub Mosta je za zadržavanje postojećeg sustava, Klub Centra i GLAS-a dao je prijedloge koji se ne tiču samo povrede Poslovnika dok je Sabina Glasovac usmeno u ime Klub SDP-a kazala da su za cjelovite izmjene.

„Dobio sam jasnu poruku da je velika većina zadovoljna postojećim Poslovnikom”, ustvrdio je Jandroković.

Otkrio je i kako je SDP-ov Arsen Bauk predložio da Sabor radi svih pet dana u tjednu tri tjedna mjesečno, a jedan tjedan da se ostavi za rad na terenu i stranačke aktivnosti, ali da o tome nije formiran jedinstven stav.

Za aktualnu sjednicu Jandroković je rekao da osim kontinuirane zloupotrebe instituta povrede Poslovnika nije bilo nekih većih prijepora te da Poslovnik kontinuirao krši tek manji broj zastupnika.

Zadnjih nekoliko tjedan atmosfera se smirila i pokazalo se da se može kvalitetno raditi i po postojećem Poslovniku, ocijenio je.

Na novinarski upit o praznoj sabornici Jandroković je ponovio da svaki zastupnik ima svoj mandat i odgovara za svoj rad, a birači će procijeniti je li dobro radio.