na birališta u srpnju

Jandroković: 'Bolje izbori na ljeto nego da na njih ne izađemo'

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 29.04.2020 19:39
  • Objavljeno 29.04.2020 u 19:07
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Ili izbori na ljeto ili riskiramo da ih uopće ne bude i da se dovedemo u nezahvalnu situaciju, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Oporbu je pak optužio za sabotažu.

Preduvjet za izbore u srpnju, što se sve češće spominje u javnosti, je raspuštanje Sabora, a Jandroković kaže da se o stavljanju te točke na dnevni red još nije razgovaralo.

"Da bismo išli na izbore moraju biti zadovoljena dva uvjeta, moramo ih održati u ustavnom roku i epidemiološka situacija mora biti takva da se oni mogu održati na način budu demokratski i da postoje uvjeti, razumna ograničenja koja će ih učini demokratskim, legalnim i legitimnim', kazao je Jandroković.

Dodao je da ako će situacija biti takva da se mogu održati u prvoj polovici ljeta odnosno u srpnju, onda bi ta odluka mogla biti donesena.

'Ako će zaista biti točna procjena da će u jesen krenuti drugi val epidemije, a to ne govore samo hrvatski stručnjaci, tada bismo se doveli u situaciju da, ako izbore ne održimo u prvom dijelu ljeta moglo bi se dogoditi da ih upoće ne možemo održati i onda bismo u 12. mjesecu, kada je ustavni rok za novi Sabor, došli u situaciju da ovaj saziv produžuje mandat i to se čini dvotrećinskom većinom. Čini mi se da je SDP-ov plan upravo taj i o tome treba javno govoriti i reći - vjerojatno žele izbjeći izbore jer se boje rezultata i da u 12. mjesecu kao dio dvotrećinske većine postanu dio vlasti. Čini mi se da je to njih plan i zato ustrajno napadaju i agresivno žele izbjeći izbore", rekao je Jandroković u RTL-u Danas.

Argument oporbe je pak da vladajućima ne odgovaraju izbori najesen jer će se tada vidjeti prave posljedice ekonomske krize.

"Ne bih se složio s tom tezom jer ako se najesen dogodi situacija da ne možemo imati izbore, još jednom ponavljam, tada ovaj Sabor produljuje mandat i u 2021., kada ćemo morati donijeti mnogo zahtjevnih i teških odluka, imat ćemo Sabor koji neće imati legitimitet jer mu je mandat duži od četiri godine. Dilema je održati izbore u uvjetima kada je epidemiološka situacija pod kontrolom ili se dovesti u situaciju da izbora uopće ne bude", naglasio je Jandroković.

Na pitanje ima li HDZ za to dovoljan broj ruku u parlamentu kazao je da s koalicijskim partnerima još nisu razgovarali, ali i dodao da vjeruje da svatko tko je razuman, tko želi da osim zdravlja imamo i demokratski izabran parlament, razmišlja na sličan način kao i HDZ.

Bandićevi saborski zastupnici očito nisu za to zainteresirani jer je sam Milan Bandić ovaj tjedan rekao da će ići s prijedlogom izmjena izbornog zakona. Takvo nešto Jandroković smatra nemogućim.

"Nisam čuo taj prijedlog niti smatram da je u ovom trenutku realna izmjena takvog zakona. Nalazimo se svega nekolko mjeseci do izbora i sada ih treba provesti u uvjetima koji će osigurati zdravlje građana".

Uvjeren je da će imati dovoljan broj ruku: "Mi smo vladjauća većina i imamo odgovornost. Onaj tko je dio nje vjerujem da se neće voditi uskim stranačkim interesima, nego će se voditi javnim dobrom, a to je da održimo izbore".

Iz SDP-a kažu da se izbori ne mogu održati dok se ne osiguraju mogućnost okupljanja i sloboda kretanja.

"Naravno, zato i ne donosimo odluke dok epidemiološka sitaucija ne bude to dozvolila. Naravno, nitko ne očekuje masovne skupove, ali uz razumna ograničenja, vjerojatno će moći biti manji skupovi, videokonferencije i sve ostalo što ide uz izbornu kampanju. Bolje je tako, nego riskirati i ne održati izbore u jesen", rekao je Jandroković.

  • +58
  • +55

Gordan Jandroković

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Do 11. svibnja na snazi je zabrana okupljanja više od 10 osoba.

"To je rok kad će krenuti treći val mjera i pratit ćemo broj oboljelih, ako će biti na ovoj razini, onda vjerujem da postoje realni i korektni uvjeti za izbornu kampanju", kaže šef Sabora.

Jandroković, koji je i glavni tajnik HDZ-a, kaže da još nisu razgovarali o listama, a mnogi se pitaju hoće li na njima biti članovi Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.

"Razgovarat ćemo kada za to dođe vrijeme. Sigurno da će istaknuti članovi participirati na izborima, a tko će biti na listama, vidjet ćemo", kazao je Jandroković.

U prvoj fazi popuštanja mjera otvoren je dio trgovina, ali im je zabranjen rad nedjeljom. Upitan je li riječ o dodvoravanju desnici, posebice glasačima Miroslava Škore odgovorio je negativno.

Moj je dojam da posebno lijeva strana spektra pokušava ponovno otvoriti ideološke teme. Čini se da je i predsjednik Milanović otišao na stranu lijevih kada je na neprimjeren način komentirao ploču hrvatskim braniteljima u Jasenovcu. Otvorio je temu koja nas vraća u neko bivše doba. Čini mi se da s lijevog političkog spektra odapinju kada je u pitanju Crkva, rad nedjeljom... Mi od toga ne želimo raditi nikakve ideološke prijepore. Mislim da se radi o nečem normalnom, o nečem što slijedi sve ostale epidmeiološke mjere", odgovorio je Jandroković.

dodvoravanje desnici škorninim. neradna nedjelja? "Ne. moj je dojam da i posebno lijeva strana spektra pokupšava ponovno otvoriti ideološke teme . čin ise da je i rpedjsednik otišao na strnau lijevih kada je na neprimjeren način komentirao ploču hrv braniteljima u jasenovcu. otvorio je temu koja nas vraća u bivše doba. čini mi se da se s lijevog polit spektra odapinju crkva, kada je u pitanju rad nedjeljom, mi od tog ne želim oradi nikakve ideološke prijepore. misli mda se radi o nečem normalnom o nečem što slijedi, sve ostale epidemiološke mjere."

U nedjelju se otvaraju crkve, a na pitanje zašto ne i kina i kazališta, ministar Davor Božinović je u jučerašnjem RTL-u Danas rekao da su "vjernici i svećenici bili disciplinirani".

"I u crkvi će postojati mjere kao i u svim drugim institucijama. Svi koje rade moraju se pridržavati epidemioloških mjera. Uvjeren sam da će tako biti u Crkvama. Za kina i kazališta je procjena da su rizičnija od dosad dozvoljenih okupljanja", rekao je Jandroković.

O točnom datumu izbora na kraju, iako u uskom manevarskom prostoru, odlučuje predsjednik Republike.

"To je važno naglasiti kada u pitanje dovode našu spremnost. Konačnu odluku donijet će predsjednik. Nakon raspuštanja Sabora, u roku od 30 do 60 dana moraju biti održni izbori. To je onda na predsjedniku. Još jednom, bolje izbori u uvjetima kada imamo dobro epidemiološku situaciju, nego da imamo situaciju koja nije u potpunosti legitimna i koju bih volio izbjeći jer nije ni demokratska", zaključio je Jandroković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!