HND OSUDIO NAPAD

Jakovčić uvredama Ipressu odmaže Glasu Istre

02.03.2010 u 14:51

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje uvredljive izjave istarskog župana Ivana Jakovčića koji je novinare portala Ipress jučer nazvao smećem. Novinari imaju pravo postavljati svakojaka pitanja, pa svakako i ona koja se Jakovčiću mogu činiti nezgodnima, poručuje HND

'Pogotovo imaju pravo pitati o pozajmici istarskih javnih poduzeća Glasu Istre, koji je očito nečijim kriminalnim djelovanjem doveden u katastrofalno tešku financijsku situaciju o kojoj njegovi novinari sve do prije nekoliko dana ništa nisu ni znali', upozorava HND.

U priopćenju HND-a ističe se da 'ovakve uvredljive izjave župana Jakovčića ne pomažu nego odmažu dnevniku Glas Istre i njegovim novinarima koji ne žele pristati da u vlasničkom preuzimanju lista izgube stečena radna prava' te da bi se župan trebao zalagati za transparentnost javnih financija, ali i za radna i profesionalna prava novinara Glasa Istre koji su se nedužni našli u kaotičnoj situaciji.

'Današnji dnevnik Glas Istre izdaje novostvorena tvrtka Glas Istre novine d.o.o., iako nitko od urednika i novinara s tom tvrtkom nije potpisao ugovor. U impresumu lista nema nijednog imena osim Dražena Dobrile kojeg se imenuje v.d.-om glavnog urednika. Kako to?', pita se Hrvatsko novinarsko društvo.

HND potpuno podržava nastojanja novinara Glasa Istre da sačuvaju kolektivni ugovor, puna radna prava, novinarsku profesionalnost i dostojanstvo. Sa žaljenjem konstatira da se zbog nečijih kriminalnih interesa jedan vrlo ugledan i važan dnevnik upravo pokušava baciti na koljena te traži od Državnog odvjetništva da temeljito ispita što se događalo iza kulisa.