RECEPT ZA ISTRU

Jakovčić se zalaže za referendume o autonomiji po uzoru na Lombardiju i Veneto

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 24.10.2017 15:20
  • Objavljeno 24.10.2017 u 15:20
Ivan Jakovčić

Ivan Jakovčić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Aurore BELOT

Referendumi o većoj regionalnoj autonomiji, koji su ovih dana provedeni u Italiji, odličan su europski model koji bi se mogao primijeniti i u Hrvatskoj, istaknuo je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) komentirajući rezultate legalnih referenduma provedenih u Lombardiji i u regiji Veneto.

'Za razliku od referenduma u Kataloniji, koji je bio jednostrani potez katalonske vlade, referendumi u talijanskim regijama Veneto i Lombardija su legalni. Oba su referenduma uspjela, osobito onaj u Venetu gdje je gotovo šezdeset posto građana izašlo na birališta od čega je ogromna većina glasala ZA veću regionalnu autonomiju. Vrlo je važno da su ti referendumi provedeni u skladu s talijanskim zakonima', kaže Jakovčić.

Referendumi provedeni u Italiji mogu biti dobar europski model koji omogućava građanima koji žele veću regionalnu autonomiju da se o tome izjasne, ocjenjuje zastupnik IDS-a, priopćeno je iz njegova Ureda. U Lombardiji je na referendum izašlo samo 36 posto građana, no to je, prema tamošnjim pravilima, dovoljna izlaznost. Ti su referendumi izgrađeni na ustavu i demokratskim načelima talijanskog društva, dodaje Jakovčić. 

“Taj model referenduma dobar je i za Hrvatsku. Postoje hrvatske regije, osim Istre tu su i neke druge regije, u kojima su aktivni pokreti za većom autonomijom. Pitajmo građane žele li ili ne veću autonomiju svojih regija”, predlaže Jakovčić.

Podsjetio je da je u vrijeme Račanove vlade stidljivo počeo proces decentralizacije. Tada su se sustavi zdravstva i obrazovanja počeli decentralizirati tako da su županije i gradovi, koji su željeli preuzeti veće ovlasti nad tim sustavima, takve ovlasti mogli i dobiti, kaže Jakovčić. Za to su županije i gradovi mogli računati i na veća financijska sredstva iz državnog proračuna.

“To je odličan model koji smo počeli razrađivati 2001. i 2002. Na žalost, s tim smo projektom stali”, izjavio je Jakovčić.  

“Pozivam da razmislimo na koji način možemo postići viši stupanj decentralizacije u Hrvatskoj. Siguran sam da bi dublja decentralizacija bila na dobrobit svih hrvatskih građana”, zaključio je Jakovčić.   

 

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!