UBRZATI BREXIT

Jakovčić poručio: London treba shvatiti da više ne može voditi igrice s EU

03.10.2017 u 13:04

Bionic
Reading

Hrvatski europarlamentarac IDS-ov Ivan Jakovčić kazao je kako pregovore o Brexitu, koji ne napreduju očekivanom dinamikom, treba ubrzati. 'London treba shvatiti da više ne može voditi igrice s EU', istaknuo je Jakovčić

'Ohrabruje jedinstven pristup ostalih 27 članica Unije tim pregovorima', izjavio je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) nakon rasprave na plenarnoj sjednici o stanju pregovora između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine o razdruživanju.

'Pregovori o Brexitu, na žalost, ne napreduju očekivanim ritmom. Evidentna je podjela u britanskom pregovaračkom timu, pa i podijeljenost unutar Konzervativne stranke oko samih ciljeva pregovora s EU. Na sreću, i Europski parlament i 27 zemalja članica jedinstveno je u pristupu pregovorima što daje snagu  našoj strani pregovaračkog stola', ističe Jakovčić.

London treba shvatiti da više ne može voditi 'igrice' s EU, dodaje Jakovčić. Navodi tri ključne točke pregovora o kojima sporazum treba postići što je prije moguće.

'Prva točka je pitanje položaja i prava građana EU-a, njih više od tri i pol milijuna, koji žive u Velikoj Britaniji, jednako kao i statusa Britanaca koji žive u drugim članicama EU-a. Prava i jednih i drugih građana treba regulirati reciprocitetom. Ne vidim niti jedan razlog zbog kojeg bi ti građani trebali biti kažnjeni nakon jedne političke odluke', ističe Jakovčić.

Druga tema je aranžman za Sjevernu Irsku, o kojoj Jakovčić kaže: 'Ne daj Bože da na tom prostoru, samo zbog Brexita, ponovno dođe do terorizma, sukoba i žrtava. Vjerujem da će u timu premijerke May biti dovoljno mudrosti kako bi se iznašlo rješenje za buduće odnose između Republike Irske, koja ostaje članicom EU-a, i Sjeverne Irske koja je dio Ujedinjene Kraljevine'.

Treće tema je financijsko izravnanje. Ostale članice EU-a ne mogu preuzeti plaćanje britanskog dijela doprinosa zajedničkom proračunu Unije, smatra Jakovčić.

'Ne može Britanija izaći iz braka bez da plati ono na što se obvezala', poručuje zastupnik IDS-a.

'Dajem punu potporu glavnom pregovaraču Europskog parlamenta za Brexit Verhofstadtu jer sam siguran da pregovore vodi uvažavajući interese i EU-a i Velike Britanije', zaključio je Jakovčić.   

Sporazum o razdruživanju na kraju pregovora između Ujedinjene Kraljevine i EU zahtijeva pristanak Europskog parlamenta.