SDP-OV KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA RH

Ivo Josipović: Odmah krećem u projekt pobjede

12.07.2009 u 21:00

Bionic
Reading

Ivo Josipović, prema prvim neslužbenim rezultatima, kandidat SDP-a za predsjednika države sinoć je najavio da već od ponedjeljka kreće u projekt pobjede na predsjedničkim izborima te pozvao sve građane Hrvatske da mu se priključe

Većinu, i to uvjerljivu, Josipović je osvojio u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Od velikih gradova Jurčić je pobijedio samo u Osijeku. Dobre rezultate, prema prvim podacima, Jurčić je ostvario i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koja je inače bila njegova izborna jedinica. Josipović je bolji bio na otocima i u Dubrovniku.

Procjenjuje se da je na izbore izašlo oko 60 posto od 34.000 članova SDP-a, pri čemu u Zagrebu nije zabilježen veći odaziv, tek negdje iznad 30 posto, javlja Jutarnji.hr.

Izbori su se održavali na 500 biračkih mjesta diljem zemlje, a nadgledale su ih tri tisuće članova biračkih odbora te 105 članova županijskih izbornih komisija

Biračka mjesta otvorena su jutros u osam sati, a glasovanje je završilo u 20 sati. 'Za Josipovića je glasovalo 6.423, odnosno 64,78 posto članova SDP-a, a za Ljubu Jurčića 3.492, odnosno 35, 22 posto članova stranke', izvijestio je glavni tajnik stranke i predsjednik središnje izborne komisije Igor Dragovan.

Milanović je ponosan na unutarstranačku demokraciju

Do 21 sat obrađeno je 187 biračkih mjesta, odnosno 37,4 posto glasova.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović kazao je da je ponosan zbog načina na koji se ponaša stranka. 'Način na koji se ponašate u svojoj stranci sugerira kako ćete se ponašati ako vam birači daju povjerenje da vodite zemlju', rekao je Milanović. Ponovio je kako je uvjeren da bi bilo koji od dvojice SDP-ovih kandidata pobijedio u izboru za predsjednika države.

Ljubo Jurčić čestitao je Josipoviću i izrazio nadu da će i u konačnici pobijediti. Zahvalio se svim članovima koji su izišli na izbore. 'Ovo je jedan demokratski iskorak u samoj stranci i nadam se da će i druge stranke slijediti naš put kako bismo politički život u Hrvatskoj učinili puno kvalitetnijim i sadržajnijim', istaknuo je Jurčić. Već su sinoć počela medijska nagađanja o tome da bi se Jurčić mogao ipak upustiti u predsjedničku utrku i mimo stranke.

Josipović je rekao kako već sutra kreće u projekt pobjede na predsjedničkim izborima. Pozvao je sve građane, koji su željni demokracije pravde u ovom društvu da mu se priključe bez obzira na to kojoj stranci pripadaju. 'U ovom brodu koji plovi prema pobjedi ima mjesta za sve', istaknuo je Josipović.

Inače, jedna od glavnih tema razgovora u SDP-u bila je vijest da su u izbori u Zagrebu podbacili te nitko nije znao kazati je li se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odazvao izborima. Bandić je, naime, cijelu nedjelju proveo u Splitu u posjetu svom kolegi Željku Kerumu. Izbjegao je odgovoriti je li glasovao na stranačkim izborima. 'Pobijedila je demokracija u SDP-u. Ovo su bile predkvalifikacije, sada tek slijedi prava bitka', poručio je Bandić uz čestitku Josipoviću.

Ivo Josipović (1957) sveučilišni je profesor, ugledni pravnik, skladatelj i saborski zastupnik. Zastupao je Hrvatsku pred međunarodnim sudovima i sudjelovao na više međunarodnih konferencija. Godine 2003. izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru te je ponovo izabran 2007. godine.

Njegov izazivač, Ljubo Jurčić (1954) sveučilišni je profesor, ekonomski analitičar i SDP-ov ekonomski strateg. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu drži Katedru za međunarodnu ekonomiju. Bio je kratko vrijeme SDP-ov kandidat za premijera, ali ga je zamijenio Zoran Milanović.