OKIĆENA ŽILET ŽICA

Istrijani razapeli Cerara, Jakovčić će ga ocrniti u Europi

14.12.2015 u 20:11

Bionic
Reading

Europarlamentarac Ivan Jakovčić pismom se obratio slovenskom premijeru Miru Ceraru, izražavajući svoje zgražanje i najoštrije osuđujući dijeljenje Istre podizanjem žilet žice između slovenske i hrvatske Istre. Jakovčić navodi da je Cerarov postupak bez presedana u dugoj istarskoj povijesti te da je apsurdan i tužan pokušaj da se na taj način rješava migrantska kriza

'Mogu razumjeti Vašu zabrinutost zbog nespremnosti Europske unije i država članica u nerješavanju migrantske krize, ali ne mogu nikako razumjeti vaše pretjerivanje i očito nepoznavanje odnosa među građanima Istre. Pozivam Vas da odmah revidirate postupke podizanja žice na graničnoj crti između naših dviju država, a pogotovo u Istri, kako bismo mogli i dalje imati povjerenja u Vas i razvijati odnose prijateljstva i dobrosusjedstva', apelirao je Ivan Jakovčić

IDS-ov europarlamentarac poručio je Ceraru da žica nikad i nigdje ne može biti rješenje niti temelj za građenje odnosa, a osobito ne među ljudima koji imaju stoljetne odlične dobrosusjedske odnose.

'Želim Vam najaviti da ću o ovim postupcima slovenske Vlade govoriti u europskim institucijama i iskoristiti sve mogućnosti kako bi europska javnost bila upoznata s Vašim neprihvatljivim potezima', najavio je Jakovčić.

U nadi da će prevladati razum, Jakovčić je Ceraru na kraju zaželio uspjeh u vođenju Vlade Republike Slovenije.

Fabijanić: Slovenska žica asocira na koncentracijske logore

Predsjednik primorsko-goranske Županijske skupštine Erik Fabijanić osudio je u ponedjeljak slovensko postavljanje žice na granici s Hrvatskom, usporedivši bodljikavu žicu s onima u nacističkim koncentracijskim logorima.

'Bodljikava žica najviše nas može asocirati na koncentracijske logore. U pregovorima s Europskom unijom prilikom pristupa Hrvatske govorilo se o ljudskim pravima, pa je bodljikavom žicom EU pokazao vrhunac licemjerja. Pitanje je gdje je taj sustav vrijednosti, gdje su ti standardi ljudskih prava o kojima smo pregovarali. Osjećam se izuzetno ponosno što sam građanin Republike Hrvatske', rekao je Fabijanić. Napomenuo je da se i građani Slovenije protive bodljikavoj žici.

Na konferenciji za novinare rečeno je i da su čelni ljudi Primorsko-goranske županije i susjedne slovenske Ilirske Bistrice u kontaktu radi dogovora o zajedničkoj reakciji na postavljanje bodljikave žice sa slovenske strane granice.

O slovenskom postavljanju žice na granici oglasili su se na tiskovnoj konferenciji i Istarski demokrati s Damirom Kajinom na čelu.

Istra je oduvijek bila primjer suživota, tolerancije i multikulturalnosti - kako u hrvatskom tako i u slovenskom i talijanskom dijelu Istre. Postavljanjem žičane ograde Republika Slovenija je umjetno podijelila Istru na dva dijela i to na područjima na kojima do 1991. nikada nije bilo granice.

Istarski demokrati kažu kako se u potpunosti slažu s izjavom Petera Bossmana, piranskog župana koji je rekao da 'žica nije dobrodošla i prouzročit će velike probleme ljudima koji desetljećima žive i rade zajedno s obje strane granice. Uostalom, ovaj kraj živi od gostoljubivosti, dostupnosti i privlačnosti cijele destinacije. Istra je poznata po svojoj otvorenosti i povezanosti i tu svakako žica ne pripada.' Ovo kroz što Istra sada prolazi nije prolazila ni 1947., kada je bila podijeljena na zonu A i zonu B, kaže Kajin.

'Istina, tada se pucalo na granici, oni koji su bježali bili su pogubljeni, što je za svaku osudu, ali žice nije bilo. Što nam je činiti? Predlažem da svatko od nas, da svaki Istrijan sada pred Božić sjedne i s druge strane granične crte ide kititi tu žicu kao što će doma za Božić okititi jelku ili bor. Treba se naprosto rugati takvoj politici', rekao je Kajin. Žicom su ogorčeni i žitelji Istre: žicu ne žele i oštro osuđuju ovu predblagdansku slovensku predstavu, koja, kako kažu, ničemu ne služi osim uznemiravanju građana te šalje opasne poruke.

Flego: Trebamo graditi mostove prijateljstva

Istarski župan Valter Flego također je najoštrije osudio postavljanje žilet žice na samoj granici Slovenije i Hrvatske, na području Istre.

'Mogu reći da najoštrije osuđujem takvu odluku jer smatram da danas, u 21. stoljeću, trebamo graditi mostove prijateljstva, a ne dizati žičanu ogradu', rekao je Flego.

'U Istri radimo samo na jedan način: na način suživota, tolerancije, zajedništva svih koji žive na ovim prostorima. Istra je teritorij koji je takoreći pod sastavom tri države: Hrvatske, Slovenije i Italije. Ono što mi želimo je Istra bez granica', kaže Flego, a uputio je i pismo slovenskom premijeru Ceraru i pozvao ga da u duhu i europskih, ali i dobrosusjedskih odnosa odustane od postavljanja takve žičane ograde.