TURISTIČKA CRNA KRONIKA

Istražili smo je li Zadar nesiguran za Srbe

15.07.2013 u 15:13

Bionic
Reading

Tragom informacije koju je svojim čitateljima ponudio beogradski portal B92 kako su gostima iz Srbije u Hrvatskoj sigurnije turističke destinacije na području Istre i Kvarner nego one u Zadarskoj županiji, u Policijskoj upravi zadarskoj raspitali smo se o stanju sigurnosti turista iz susjedne države na području njihova djelovanja

'U ovoj godini zabilježili smo jedan događaj prijave krađe srbijanskih registracija s automobila te nijedan incident s turistima is Srbije', izvijestio nas je glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan. Da srpski turisti uživaju jednako gostoprimstvo u Zadru kao i svi drugi, svjedočimo svakodnevno na svakom koraku, no unatoč svemu Donatov grad se pokušava predstaviti kao grad slučaj.

Pojedinačni incidenti u kojima sudjeluju i strani turisti se događaju, no oni su rijetko politički i nacionalno obojeni. Tako su jučer u mjestu Ugrinić na otoku Pašamanu dva brata, 24-godišnjak i 32-godišnjak verbalno i fizički napali nizozemski bračni par jer je 49-godišnji Nizozemac surfao u blizini mjesta na kojemu je stariji brat ronio. Braća su prvo verbalno napala muškarca, a kada mu je žana stala u obranu oboje su završili u moru. Nizozemac je zadobio lakše tjelesne ozljede, a braći slijedi optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira. Postavlja se pitanje kakvu bi medijsku prašinu podigao ovaj slučaj da su kojim slučajem umjesto Nizozemaca akteri bili gosti iz Srbije.

U potrazi za korjenima negativnih napisa u srpskim medijima o Zadru kao nesigurnoj destinaciji za srpske turiste raspitali smo se o stanje sigurnosti srpskih državljana na zadarskom području u posljednje četiri godine.

'Od 2009.godine do danas na području koje pokriva Policijska uprava Zadarska zabilježeno je ukupno jedanaest prijava otuđenja registracijskih pločica s automobila ili autobusa srbijanskih nacionalnih oznaka. Istovremeno zabilježili smo sedamnaest prijava oštećenja automobila ili autobusa. Najdrastičnija dva slučaja su razbijanje službenog automobila KK Hemofarm ispred hotela na Puntamici, te bacanje kamenja na autobus s igračima KK Partizan nakon košarkaške utakmice. U oba ova događaja koji nisu povezani s turističkom sezonom napadači su pronađeni i protiv njih podnesene su odgovarajuće prijave. U istom razdoblju zabilježeni su i događaji pisanja grafita ili verbalnih prijetnji koje su prijavljivali uglavnom Srbi povratnici, dok nismo zabilježili verbalne ili fizičke napade na turiste s područja Srbije. Oštećenja automobila ili krađe registracijskih pločica nisu isključivo vezane za vozila srbijanskih oznaka, već također bilježimo i slučajeve otuđenja slovenskih, ali i registracija drugih zemalja.

Također, nakon sportskih utakmica bilježimo i otuđenja pločica ili manja oštećenja vozila i s područja Hrvatske', kazao je Elis Žodan i pojasnio kako se na temelju dosadašnjih iskustava i identificiranih počinitelja nameće zaključak da su ovakvi incidenti 'uglavnom djelo maloljetnih ili tek punoljetnih izgrednika usijanih glava, motiviranih navijačkim strastima ili pak željom za dokazivanjem, istovremeno nesvjesnih posljedica svog čina, uz nedostatak kulture ili kućnog odgoja'.

Valja napomenuti kako je cjelokupna zadarska javnost, uključujući tadašnjeg gradonačelnika Zvonimira Vrančića, osudila napad na Partizanov autobus kada je skupina golobradih kukavica iz mraka kamenjem napala autobus s beogradskim košarkašima. Taj su čin osudile i vođe navijača.