NEKAD KRALJ, DANAS ZATVORENIK

Isplatio si 7,2 milijuna putnih troškova i dodataka

07.12.2012 u 09:26

Bionic
Reading

Duško Paripović, bivši direktor propale Meteor grupe, od 2006. do ove godine isplatio je sebi ukupno 7,2 milijuna troškova prijevoza, službenih putovanja te terenskog dodatka

Nova je to sumnja do koje su došli policijski službenici PU varaždinske u sklopu nastavka istrage protiv 'kralja JPP-a', čije je poduzeće sklopilo najviše ugovora o dogradnji i izgradnji škola u Varaždinskoj županiji po modelu javno-privatnog partnerstva u vrijeme dok je varaždinski župan bio Radimir Čačić: ukupna vrijednost svih tih poslova iznosi gotovo 900 milijuna kuna. Zbog toga Varaždinska županija te gradovi i općine na njezinom području moraju narednih dvadesetak godina tvrtkama iz sastava Meteor grupe i drugim izvođačima godišnje plaćati gotovo 30 milijuna kuna.

'Za iste uplate ne postoji vjerodostojna dokumentacija niti su sredstva namjenski utrošena – u korist zaposlenika poduzeća koji su ostvarili prijevoz, službena putovanja, odnosno terenski dodatak', navode u PU varaždinskoj u vezi Paripovićevih troškova prijevoza, službenih putovanja te terenskih dodataka.

Policija također sumnja da je Paripović, koji se nalazi u pritvoru od rujna, prije propasti svog poduzeća početkom godine u više navrata na blagajni svoje tvrtke podizao iznose po osnovu putnih troškova i službenih putovanja koji su knjigovodstveno prikazani kao porezno priznati trošak društva. Navedeni novac bi zatim ponovno uplaćivao na račun društva, iskazujući te uplate kao vlastite pozajmice društvu.

'Tako je stvarao novo potraživanje trgovačkog društva prema sebi kao fizičkoj osobi te time ostvario protupravnu imovinsku korist od oko dva milijuna kuna', navodi varaždinska policija.


Policijski službenici Policijske uprave varaždinske utvrdili su postojanje sumnje i da je Paripović kao odgovorna osoba Meteor grupe u rujnu 2008. godine sklopio ugovor o zajedničkom poduhvatu i poslovnoj suradnji između s još tri trgovačka društva iz Varaždina za obavljanje poslova projektiranja i izgradnje stanova po programu subvencionirane stanogradnje, za što je javno nadmetanje raspisala jedinica lokalne samouprave. Iako policija to ne navodi, vrlo vjerojatno se radi o Gradu Varaždinu i POS stanogradnji u varaždinskom predgrađu Hraščica, čija je izgradnja počela u svibnju 2009. godine, a u koje su prvi stanari zbog kašnjenja radova i raznih problema uselili tek u veljači ove godine

'Pri izvođenju radova postupao je na način da je za navedena tri trgovačka društva partnera ostvario protupravnu imovinsku korist od oko 4,5 milijuna kuna', tvrdi policija koja će protiv Paripovića podnijeti posebno izvješće kao dopuna već postojeće kaznene prijave za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.