nuklearne ambicije

Iran postavio još naprednih centrifuga u Natanzu

21.04.2021 u 22:46

Bionic
Reading

Iran je postavio još naprednih centrifuga u podzemnom postrojenju za obogaćivanje uranija u Natanzu i planira još povećati njihov broj, navodi se u izvješću IAEA-e objavljenom u srijedu, čime je Teheran produbio kršenje nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama

"Agencija je 21. travnja 2021. potvrdila u FEP-u da je:...instalirano šest kaskada 1044 IR-2m centrifuga; i dvije kaskade 348 IR-4 centrifuga, od kojih se određen broj koristi", navodi se u izvješću, koje se odnosi na Postrojenje za obogaćivanje uranija (FEP) u Natanzu. Izvješće je Reuters dobio na uvid.

U IAEA-inom izvješću od 1. travnja navodi se da Iran koristi strojeve 696 IR-2m i 174 IR-4 u tom postrojenju.

Iran je prošli tjedan objavio da nastavlja s obogaćivanjem uranija do razine od 60 posto, najviše do sada, čime je na korak do 90 posto kada je riječ o razini korištenja kao oružja, u tvornici Natanz, u kojoj se ranije prošlog tjedna dogodila eksploziju za koju Iran optužuje Izrael.

Iran je proteklih mjeseci podignuo obogaćivanje uranija na 20 posto, na razinu na kojoj se smatra iznimno bogatim i što je značajan korak prema razini na kojoj može postati oružje.

Sporazum iz 2015. sa svjetskim silama kojim se ograničavaju iranske nuklearne ambicije u zamjenu za ukidanje sankcija govorio je o čistoći uranija na razini 3,67 posto. Iran negira da želi razviti nuklearno oružje.

Predstavnici Irana i svjetskih sila na pregovorima u Beču žele spasiti nuklearni sporazum iz 2015., koji je prije tri godine jednostrano napustio tadašnji američki predsjednik Donald Trump.