diplomatski proces

Tri europske zemlje upozorile Iran da obogaćivanjem uranija podriva pregovore

14.04.2021 u 14:55

Bionic
Reading

Europske zemlje potpisnice međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom u srijedu su upozorile Teheran da je njegova odluka o obogaćivanju uranija na 60 posto čistoće i instaliranju novih 1000 centrifuga u Natanzu protivna naporima za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015

Pregovori između svjetskih sila i Irana trebali bi se nastaviti u četvrtak u Beču, no u zajedničkom priopćenju su Velika Britanija, Francuska i Njemačka ocijenile da odluka o obogaćivanju nije utemeljena na vjerodostojnim razlozima te da predstavlja značajan korak u proizvodnji nuklearnog oružja.

"Najave Irana su za žaljenje, posebice jer dolaze u trenutku kada su svi sudionici Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (JCPoA) i SAD započeli stvarne rasprave u cilju pronalaženja brzog diplomatskog rješenja za oživljavanje i obnovu JCPoA", stoji u priopćenju.

"Najnovije opasne izjave Irana su protivne tim raspravama koje smo vodili u konstruktivnom duhu i dobroj vjeri", dodaje se u priopćenju.

Teheran tvrdi da je odluke donio nakon sabotaže nuklearnog pogona u Natanzu za koju optužuje Izrael.

Europska trojka je, u svijetlu najnovijih događaja, poručila da "odbacuje sve mjere, bilo kojeg sudionika, koje vode eskalaciji te da će pozvati Iran da dodatno ne komplicira diplomatski proces".