JOSIPOVIĆ NA TERASTREAMU

'Internet će postati dijelom općeg dobra'

10.12.2012 u 16:09

Bionic
Reading

Stvori li se povoljan regulatorni okvir za daljnji razvoj pristupa internetu putem optičkih kablova, možemo očekivati porast broja usluga dostupnih online, ali i povećanje ulaganja telekom operatora

U Zagrebu je predstavljen TeraStream, nova tehnologija koja bi trebala omogućiti znatno brži pristup internetu, ali i stvaranje i uvođenje nove generacije usluga online, poput primjerice onih vezanih uz telemedicinu.

Smatra se mogućim odgovorom na izazove koje telekom operatori očekuju zbog eksponencijalnog rasta broja uređaja povezanih s mrežom i prometa koji će oni generirati. Hrvatska je odabrana kao pilot-projekt zbog razvijene infrastrukture i stručnjaka, kao i zbog veličine.

Uslugu trenutno testira 400 korisnika. Pokaže li se pilot-projekt uspješnim, iskustva stečena u Hrvatskoj bit će iskorištena u drugim telekomima diljem svijeta, počevši s Mađarskom. Pročitajte više u članku HT prvi testira TeraStream - internetsku mrežu budućnosti.

Predsjednik Ivo Josipović, koji je i sam imao priliku isprobati kako funkcionira TeraStream, rekao je kako je riječ o velikom napretku i inovaciji, koji dolaze u vremenu kad funkcioniranje i razvoj društva postaje nezamislivo bez interneta.

'Očekujem da će internet s vremenom postati dijelom općeg dobra, koje će biti svima na raspolaganju', dodao je Josipović.

Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU, pozdravio je projekt, rekavši kako informatička infrastruktura često nije u fokusu kad se govori o velikim investicijama te kako nije lako stvoriti okvir za ovakva ulaganja.

Ipak, najavio je, Vlada će do kraja 2013. godine dovršiti plan korištenja europskih fondova za razdoblje od 2014. do 2020. godine, a prvi nacrti već će biti gotovi do kraja prvog kvartala iduće godine. Tada bi se trebalo znati koja će područja biti prioritetna, no ICT će sigurno imati važnu ulogu.

'To više nije samo nacionalno pitanje, već i dio europske strategije. Morat ćemo ponuditi kvalitetne strategije i instrumente za podršku jačanja sektora ICT-a kod nas.

Europska unija će nam pomoći da se, nakon što dogovorimo novi regulatorni okvir (koji će vjerojatno uključivati i odredbe vezane uz razvoj optičke mreže), to sprovede i u djelo', rekao je Puljiz za tportal, dodavši kako najveću mogućnost primjene tehnologije poput TeraStreama vidi u olakšavanju uvođenja projekata e-governmenta.

'Za HT ovo je početak trasiranja puta u budućnost, ali i skok za telekom sektor na globalnoj razini, koji će omogućiti praćenje eksponencijalnog rasta i razvoja računala i komunikacija', rekao je Ivica Mudrinić, predsjednik uprave i glavni direktor T-HT-a. Ove godine HT je investirao više nego prethodne, a iduće godine mogao bi i još više, stvori li se povoljan regulatorni okvir za daljnji razvoj pristupa internetu putem optičkih kablova.

Što bi trebalo promijeniti? Odredbe o uvjetima građenja, investiranja i eksploatacije optičke infrastrukture, rekao je za tportal Božidar Poldrugač, član uprave T-HT-a i glavni direktor za tehniku i IT.

'Da bi se ovakvo nešto moglo realizirati u punoj mjeri, potrebno je unaprijediti mrežne tehnologije i podatkovne centre te razviti optičku infrastrukturu, sve do krajnjeg korisnika.

HT je na tome počeo raditi još 2008. godine. Danas postoji stotinjak tisuća kućanstava koja su pripremljena za ovu vrstu tehnologije. Međutim, došlo je do zastoja zbog nepovoljnog regulatornog okvira. Nadamo se da će se to uskoro promijeniti', rekao je Poldrugač.

Za više informacija o tehnologiji TeraStream, pogledajte video:

Što je TeraStream?