SVJETSKA TEHNOLOŠKA PREMIJERA

HT prvi testira TeraStream - internetsku mrežu budućnosti

10.12.2012 u 15:23

Bionic
Reading

U TeraStream, mrežu temeljenu na računalnom oblaku koja obećava značajno veće brzine i kapacitete od sadašnjih, Hrvatski Telekom dosad je uložio više od 30 milijuna kuna

Posrijedi je koncept kojim se sve usluge, uključujući i tradicionalne telekomunikacijske usluge (glasovne, IPTV, pristup internetu), pružaju iz računalnog oblaka, umjesto putem mreže, kombinirajuću mrežnu tehnologiju, tehnologiju podatkovnih centara i optičku infrastrukturu.

TeraStream, kako je nova tehnologija nazvana, diže brzinu pristupne mreže za oko 50 puta u odnosu na sadašnje kapacitete, odnosno minimalnu brzinu od 1 Gbit/s.

Pilot-faza odvijat će se kroz prosinac 2012. i tijekom 2013. godine. Na temelju korisničkih iskustava i provedene analize poslovnog modela, HT će donijeti odluku o mogućoj komercijalnoj primjeni tehnologije TeraStream. Očekuje se kako će se u projekt uskoro uključiti i drugi partneri, poput Junipera i Alcatela.

Za prvu pilot fazu provedbe za partnera u Hrvatskoj je odabrana kompanija Cisco. U sklopu prve faze je mreža inicijalno izgrađena s dva podatkovna centra (Zagreb i Varaždin), a osigurava i do 10 puta veći kapacitet od ranijih tehnologija.

Hrvatska je odabrana zbog razvijene infrastrukture, stručnjaka i veličine tržišta. Pokaže li se projekt uspješnim, hrvatski primjer slijedit će Mađarska, a potom i druge zemlje u kojima je prisutan DT.

Ukupno instalirani kapacitet je 400 Gbit/s, što predstavlja tri puta veći kapacitet od ukupnog realnog prometa svih trenutno aktivnih HT-ovih komercijalnih usluga. Uslugu trenutno testira 400 korisnika. Njihov će broj biti povećan u idućoj fazi projekta.

Tehnologija je u zagrebačkoj Kući Lauba demonstrirana preuzimanjem datoteke veličine 1,1 GB, što se dogodilo za svega nekoliko sekundi.

Novom tehnologijom mreže znatno se smanjuje jedinična cijena prijenosa podataka i omogućuje masovnu izgradnju optičkog pristupa korisnicima, kao i pojednostavljuje realizacija i integracija naprednih usluga.

HT je TeraStream prvi u sklopu Deutsche Telekom Grupe implementirao radi testiranja koncepta i unapređenja funkcionalnosti, u što je uložio više od 30 milijuna kuna, uglavnom u podatkovne centre te naprednu optičku infrastrukturu i tehnologiju LTE.

TeraStream se u potpunosti temelji na IPv6 protokolu, što bi trebalo osigurati da svaki uređaj u kućanstvu - od hladnjaka i pećnice do zaštitnih sustava i računala - može imati svoju javnu adresu IP te da njima možete upravljati s bilo kojeg mjesta i bilo kad.

Da bi to bilo moguće, potrebna je potpuna povezivost i izgradnja kućne mreže po načelu plug and play, a što bi nam moglo donijeti pogodnosti u kućanstvu i uredima, poput visokokvalitetne videokonferencijske veze sa svim članovima obitelji i prijateljima, online edukacije, video multiplayer igranja, backupa svih podataka u računalnom oblaku, teleworkinga iz kućnog ureda i slično.

Poslovni korisnici moći će brže nuditi usluge, jednostavnije pristupati svih uređajima u uredu, imati bolji zaštitni sustav, ostvarivati videokonferencijski kontakt s klijentima, zaposlenicima i poslovnim partnerima te jednostavno pohranjivati podatke u računalnom oblaku i raditi na virtualnom desktopu.

'Posebno sam ponosan na to što je Hrvatska s HT-om prva zemlja u svijetu koja instalira ovu inovativnu tehnologiju čije će prednosti postati ključne za uspjeh u budućnosti, za razvoj i konkurentnost gospodarstva te unaprijediti život pojedinaca.

Ponosan sam i na naše hrvatske stručnjake koji zajedno s kolegama iz DT-a implementiraju ovaj visokozahtjevni, inovativni mrežni koncept.

TeraStream se kao inovativno rješenje savršeno uklapa u HT-ovu viziju kompanije budućnosti: želimo evoluirati prema e-kompaniji, primjerice intenzivnim uvođenjem rješenja temeljenih na webu i računalstvu u oblaku', istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik uprave i glavni direktor HT-a.

'TeraStream je revolucija u arhitekturi mreže - stvara čvrst i jednostavan kostur spreman podržati iznimno veliko povećanje prometa i novih usluga u budućnosti', rekla je Claudia Nemat, članica uprave DT-a odgovorna za područje Europe i tehnologiju. 'Bit će omogućen instant pristup uslugama, ali i skraćen inovacijski ciklus. Ujedno, to je i velik primjer europskog tehnološkog predvodništva i suradnje.'

Pogledajte video: