izmjene ustava

Inicijativa Narod odlučuje predaje Saboru zahtjev za raspisivanje referenduma, evo što slijedi

  • Autor: B. S./Hina
  • Zadnja izmjena 13.06.2018 07:15
  • Objavljeno 13.06.2018 u 07:09
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ovom inicijativom, među ostalim, traži se smanjenje broja saborskih zastupnika, da se na izborima umjesto jednog može zaokružiti tri preferencijalna kandidata, da izborne jedinice prate granice županija, da se izborni prag smanji sa pet na četiri posto te da birači mogu, osim izlaskom na birališta, glasati i dopisnim i elektronskim putem

Inicijativa Narod odlučuje koja je dva tjedna prikupljala potpise za izmjenu Ustava predat će Hrvatskome saboru Zahtjev za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.

  • +7
  • +4

Inicijativa Narod odlučuje objavila da su sakupili potpise za referendum

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Njezini članovi će se okupiti u povorku ispred kule Lotrščak i uputiti na Markov trg, gdje će govoriti predstavnici Organizacijskog odbora.

Kako smo već pisali inicijativa 'Narod odlučuje' traži promjenu članka 72. Ustava RH te dodavanje članka 72.a, pa tako i sam zahtjev za referendumom ima dva pitanja.

Prvo se odnosi na promjene izbornog sustava definiranog u članku 72. tako da se smanji broj saborskih zastupnika sa sadašnjih 100-160 na 100-120 (aktualni saziv Sabora ima 151 zastupnika, op. a.), da se na izborima umjesto jednog može zaokružiti tri preferencijalna kandidata, da izborne jedinice prate granice županija, da se izborni prag smanji sa pet na četiri posto te da birači mogu, osim izlaskom na birališta, glasati i dopisnim i elektronskim putem.

Drugo referendumsko pitanje odnosi se na smanjenje prava zastupnicima koji su izabrani iz redova nacionalnih manjina. Naime, njima bi se ukinulo pravo da u Saboru glasaju o povjerenju Vladi, kao i o donošenju državnog proračuna.

Ulazak koordinatora s knjigama potpisa u Sabor predviđen je u 12.45 sati, a u 13 sati Organizacijski odbor predat će Zahtjev predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

Nakon provjere potpisa, i ako se utvrdi da su pitanja u skladu s Ustavom, donosi se saborska odluka o raspisivanju referenduma te se ona objavljuje u Narodnim novinama, dnevnom tisku i drugim medijima.

Izjave za medije su predviđene tijekom trajanja programa te u zgradi Hrvatskoga sabora nakon predaje Zahtjeva za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!