iščekuju odluku

'Narod odlučuje' traže da se potpisi prebrojavaju uz njihovu kontrolu

05.06.2018 u 15:11

Bionic
Reading

Predstavnici Građanske inicijative Narod odlučuje, koji su prošloga tjedna objavili broj potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma o izmjeni izbornog sustava, u utorak su izvijestili da će zatražiti da se potpisi prebrojavaju uz njihovu kontrolu, te da se referendum raspiše u rujnu ove godine

"Svjedoci smo brojnih manipulacija od strane političkih kasti koje čine sve kako bi zaustavile ovaj legalni referendum i s tim u vezi očekujemo od Vlade i Sabora da raspišu referendum do rujna ove godine", rekao je koordinator inicijative Zvonimir Troskot na konferenciji za novinare.

Javno je pozvao Ustavni sud da donese ustavnopravnu, a ne političku odluku pri ocjeni ustavnosti referendumskih pitanja te ustvrdio da se "na Ustavni sud čine silni pritisci od strane premijera Plenkovića, HDZ-a i SDP-a, s obzirom da se ustavni suci biraju u suglasju između SDP-a i HDZ-a".

Željeli bismo zaštititi dignitet Ustavnog suda od pritisaka koji se čine na njega i zaštititi referendum i prikupljene potpise te izvijestiti javnost da su naši referendumski prijedlozi u skladu s Ustavom, sa zakonima i u skladu s napucima Venecijanske komisije", rekao je Troskot.

Konferenciju su, kaže, sazvali zbog "brojnih neistina i insinuacija kojima su izloženi od strane ministra uprave Lovre Kuščevića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića".

  • +7
Inicijativa Narod odlučuje objavila da su sakupili potpise za referendum Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

S tim u vezi "najoštrije je osudio i odbacio laži da su se prikupljali potpise i nakon datuma zatvaranja inicijative u ponoć 27. svibnja".

U inicijativi su, kaže, svjesni činjenice da su njihovi referendumski prijedlozi unijeli strah u kosti upravo onim političarima i strankama koje znaju da iza njihovih mandata ne stoji politička volja građana, već političko beskičmenjaštvo i klijentelizam.

Kako bi minimalizirali rizik manipulacije, zatražit će od svojih promatrača da budu prisutni prilikom prebrojavanja svakog od potpisa.

Predstavnica Inicijative Marija Burazer rekla je i kako ovih dana primaju pozive građana zabrinutih da će politika učiniti sve da ne bi došlo do pravednijeg izbornog sustava.

"Apeliram na Ministarstvo uprave, nakon što zaprimi potpise 13. lipnja, da se u roku 14 dana očituju o broju prikupljenih potpisa i uputi te potpise u Sabor. Isto tako apeliramo na Sabor da u što kraćem roku uputi referendumska pitanja na ocjenu ustavnosti kako bi se referendum raspisao u rujnu", rekla je Burazer.

Dominik Knezović komentirao je "spinove koji se javljaju ovih dana vezano uz neustavnost drugog referendumskog pitanja vezanog uz nacionalne manjine", te s tim u vezi citirao odluku Ustavnog suda od 29. srpnja 2011.

"Isključivo o volji ustavotvorca ovisi hoće li mandat zastupnika nacionalnih manjina izjednačiti s općim mandatom zastupnika izabranih u okviru izbornog sustava", navodi s su odluci ustavnih sudaca, rekao je Knezović.

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" izvijestila proteklog tjedna o prikupljenih 397.024 potpisa za prvo pitanje i 390.189 za drugo, a također su obavijestili tajnicu predsjednika Sabora da potpise žele predati u srijedu, 13. lipnja, te zatražili da predsjednik Sabora tog dana primi predstavnike inicijative.

Prvo pitanje odnosi na opće odredbe izbornog sustava, optimalni izborni prag i ostalo, a drugo pitanje glasilo je: Želite li da se u Ustav doda članak po kojem zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna?.