PREDSJEDNICA PRIMILA ŽELJKU MARKIĆ

Četiri savjetnika Kolinde Grabar Kitarović dala potpis za referendum Narod odlučuje

03.06.2018 u 09:25

Bionic
Reading

Četiri savjetnika predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović dala su svoj potpis za referendumsku inicijativu Narod odlučuje. Riječ je navosno o Mati Radeljiću, Anti Deuru, Tomislavu Madžaru i Vladi Galiću

Radeljić i Deur su to za Novi list i potvrdili, s tim da je Radeljić inzistiralo da svojim potpisom nije podržao pitanje o ograničavanju prava zastupnika nacionalnih manjina.

'Osobno podržavam želju građana da se izjasne o tome da se smanji broj zastupnika i izborni prag i uvedu tri preferencijalana glasa. To sam potpisao, ono drugo nisam', rekao nam je Radeljić, savjetnik predsjednice Republike za unutarnju politiku.

Posebni savjetnik za branitelje Deur nije, pak, okolišao. 'Potpisao sam oba pitanja Narod odlučuje, a i za referendum za poništenje ratifikacije Istanbulske konvencije', ističe Deur.

Madžar, posebni savjetnik zdravstvo i sport, izbjegao je jednoznačan odgovor. 'Ovo je svačija osobna stvar. Ali, mislim da nije dobra referendumska inicijativa koja se tiče manjinskih zastupnika', kazao je Madžar.

  • +4
Savjetnici predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Moj je čvrst stav da se mora poštovati volja naroda. U ovom je slučaju, koliko mi je poznato, skupljeno dovoljno potpisa za referendum, a za nas političare, državnike, posebno je bitno da uključimo tu volju naroda. Očito su građani davanjem svojih potpisa pokazali da žele promjene, da se na neki način protrese taj politički život u Hrvatskoj i političke elite. Pokazali su želje za izmjenu izbornog zakona koje su sasvim legitimne. Ljudi žele više participirati, žele imati veću ulogu u izboru svojih neposrednih predstavnika', rekla je novinarima Kolinda Grabar-Kitarović, koja je napomenula i da bi 'voljela da volja naroda bude uključena i u druge sfere života'.

Predsjednica je u subotu kazala kako je u svom uredu primila organizatoricu referenduma Narod odlučuje Željku Markić, no kako to ranije nije željela obznaniti kako ta činjenica ne bi utjecala na prikupljanje potpisa.