dalibor paus

IDS: Komunalnim redarima treba dati ovlast da obustave bespravnu gradnju

01.03.2023 u 12:40

Bionic
Reading

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus izvijestio je u srijedu da je zastupnički Klub njegove stranke u saborsku proceduru uputio prijedlog dopuna Zakona o građevinskoj inspekciji kojim bi se komunalnim redarima dala ovlast da obustave bespravnu gradnju

„Klub IDS-a u saborsku proceduru uputio je prijedlog dopuna Zakona o građevinskoj inspekciji, kojim predlažemo da se na komunalne redare spusti mogućnost obustave gradnje izvan građevinskog područja", najavio je Paus te naglasio da građevinska inspekcija ima nedostatak ljudi i treba promptno reagirati na terenu.

Smatramo, pojasnio je, da komunalni redari trebaju dobiti mogućnost da, čim uoče nekakvu bespravnu gradnju izvan građevinskog područja, mogu reagirati obustavom gradnje, i da nakon toga građevinska inspekcija provede daljnji postupak.

Time bismo spriječili daljnju devastaciju prostora koja se događa na obali, ne samo u Istri nego u čitavoj Dalmaciji, poručio je Paus na konferenciji za novinare.

Kazao je i da su prije nekoliko tjedana gradonačelnici i načelnici iz IDS-a izašli s inicijativom web-portala bespravnagradnja.hr, na kojem građani anonimno mogu prijaviti svaku bespravnu gradnju u njihovoj okolini.

Inicijativa je dobro krenula i imamo gotovo 400 prijavljenih novih bespravnih gradnji, a ovim dopunama Zakona omogućili bismo da se ta bespravna gradnja zaustavi, naglasio je.

Paus je pozvao sve parlamentarne stranke da podrže zakonske dopune koje predlažu kako bi, ističe, stali na kraj toj pošasti koja se javlja uz obalu i sačuvali svaki metar naše zemlje.

Po našoj procjeni, 5 do 12 je da se nešto poduzme da konačno prestane bespravna gradnja i da uredimo naš prostor onako kako to dolikuje, poručio je Paus.