DALIBOR PAUS

Predsjednik IDS-a osudio napade na državne inspektore: 'Do toga je dovelo dugogodišnje ignoriranje problema bespravne gradnje'

17.02.2023 u 19:49

Bionic
Reading

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus najoštrije je osudio slučajeve u kojima su prema današnjoj objavi Državnog inspektorata u posljednja 24 sata napadnuta tri državna inspektora koja su pokušavala zaustaviti bespravnu gradnju

'Država je dugogodišnjim ignoriranjem problema dovela do stanja u kojem bespravni graditelji napadaju državne inspektore, što najoštrije osuđujem', priopćio je u petak predsjednik IDS-a Paus, čija je stranka nedavno pokrenula stranicu 'bespravnagradnja.hr' koja se bavi problemom bespravne gradnje. Na toj je stranici dosad evidentirano 260 bespravno izgrađenih objekata u Istarskoj županiji.

'Ovi napadi pokazuju koji je razmjer problema diljem Hrvatske, pogotovo duž obale, na što stalno upozoravamo. Država je ta koja snosi dio odgovornosti, jer je svojim dugogodišnjim ignoriranjem problema bespravne gradnje dovela do stanja u društvu u kojem bespravni graditelji napadaju državne inspektore koji rade svoj posao i provode zakon', istaknuo je predsjednik IDS-a.

Dodao je kako bespravni graditelji, koji ne poštuju zakon, pravila, prostor ni okoliš sada svakim sredstvom, pa tako i fizičkim obračunom, brane nešto na što nisu uopće imali pravo, jer je se, kako je naveo "na njihove podvige predugo žmirilo".

Sedamnaest istarskih gradova i općina je krajem siječnja predstavilo inicijativu i stranicu protiv bespravne gradnje, putem koje građani mogu prijaviti bespravne objekte u svojoj okolini. U međuvremenu su im se pridružile druge jedinice lokalne samouprave – Pula, Vodnjan, Grad Krk, Brtonigla, a prijave na stranicu svakodnevno stižu.

'Najoštrije osuđujem napade na državne inspektore, koji rade svoj posao i provode zakon i dajemo im našu punu podršku', zaključio je Paus.

U posljednja 24 sata dogodila su se dva fizička i verbalna napada na inspektore Državnog inspektorata, jedan u Crikvenici drugi u Samoboru, izvjestio je Državni inspektorat u petak.

Prvi se napad dogodio u četvrtak u Crikvenici, gdje je investitor fizički napao i verbalno vrijeđao te nasilno oduzeo službenu dokumentaciju građevinskom inspektoru, prilikom inspekcijskog nadzora građevine koja se nezakonito gradi. Drugi se napad dogodio danas u Samoboru, gdje su fizički i verbalno napadnuta dva veterinarska inspektora, pri čemu je jedan napadnut hladnim oružjem. Oba su slučaja prijavljena Ministarstvu unutarnjih poslova.