NAKON 20 GODINA

Identificirano 12 osoba smrtno stradalih 1991.

15.11.2011 u 19:04

Bionic
Reading

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu danas je provedena identifikacija posmrtnih ostataka 12 osoba smrtno stradalih 1991. godine, priopćeno je iz Uprave za zatočene i nestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBS)

Riječ je o posmrtnim ostacima osoba ekshumiranima na području Vukovarsko-srijemske (6 osoba), Sisačko-moslavačke (2 osobe), Brodsko-posavske (jedna osoba) i Karlovačke županije (jedna osoba), te posmrtnim ostacima preuzetim iz Republike Srbije (2 osobe), a identificirali su ih članovi njihovih obitelji.

Među danas identificiranih 12 osoba, šest osoba ima status hrvatskog branitelja. S obzirom na status u evidencijama Uprave za zatočene i nestale, osam osoba je iz kategorije nestalih osoba, te je za njih pokrenut postupak traženja pri Upravi za zatočene i nestale MOBMS-a, dok su četiri osobe iz kategorije poginulih.

Obraćajući se okupljenim obiteljima, pomoćnik ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predstojnik Uprave za zatočene i nestale, Ivan Grujić, istaknuo je kako će to Ministarstvo, kao i Vlada RH, ustrajati na traganju za osobama nestalim tijekom Domovinskog rata.

Naglasio je da resorno Ministarstvo poduzima sve kako bi se saznale sudbine svih osoba koje se vode kao nestale, dodavši kako se neće odustati od potrage za nestalim osobama sve dok se ne nađe i posljednja osoba s popisa traženih.

Nakon današnje identifikacije Uprava za zatočene i nestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, aktualno traga za još 991 nestalom i nasilno odvedenom osobom 1991.-1992. u agresiji na Republiku Hrvatsku, te 803 osobe nestale 1995. godine, što sveukupno čini 1.794 nestale i nasilno odvedene osobe na području Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju.