ivan škaričić

'I ja moram negdje raditi': Legalizirao je anarhiju u Omišu, a kad je posrnuo, HDZ ga je zbrinuo na čelu staračkog doma. Tko je čovjek u fokusu koronaskandala

08.04.2020 u 10:35

Bionic
Reading

Ravnatelj splitskog Doma za starije i nemoćne, koji je u utorak navečer masovno evakuiran zbog širenja zaraze koronavirusom, Ivan Škaričić, u lokalnim okvirima sinonim je HDZ-ove iznimno neobične kadrovske politike i zbrinjavanja rashodovanog političkog kadra. Radi se o bivšem gradonačelniku Omiša i bivšem saborskom zastupniku koji je na čelo ove ustanove došao bez referenci i javnog natječaja, ali uz vlastito objašnjenje da 'i on mora negdje raditi'

Škaričić je po struci, naime, arheolog i profesor povijesti.

Na mjesto ravnatelja doma došao je nakon što je 2013. godine na lokalnim izborima poražen od tadašnjeg člana Mosta Ivana Kovačića za samo 72 glasa i nakon što je iskoristio dužnosničku povlasticu primanja pune plaće još šest mjeseci. Po indiskrecijama iz tog doba, na uhljebljivanju je inzistirao šef županijskog HDZ-a i današnji politički tajnik stranke Ante Sanader i u početku je namjeravao imenovati Škaričića pročelnikom za školstvo, no usprotivio se tome tadašnji župan Zlatko Ževrnja, pa je utješna nagrada pronađena u domu umirovljenika.

U iznimno teškoj i složenoj situaciji oko prodora virusa među najstariju populaciju postupanje ravnatelja moguće će biti preispitano tek po završetku krize, mada su se već u noći njenog izbijanja secirale tvrdnje da 'već desetak dana štićenici imaju temperaturu' i da je 'ovih dana to malo eskaliralo'.

Jedva svrgnut s vlasti u Omišu

Ivan Škaričić, dakle, nastavnik je povijesti koji u struci nije radio već gotovo tri desetljeća: vodio je Omiš sve dok se nije pojavila ujedinjena oporba koja ga je na jedvite jade svrgnula s vlasti. U izbornoj noći pokušao je organizirati igrokaz s ponovnim brojanjem listića, no nije mu uspjelo, pa su građani na ulicama bučno slavili kraj vječne vladavine HDZ-a. Očekivalo se da će se pomiriti s porazom, no već godinu kasnije izaziva krizu u Gradskom vijeću, rušenje proračuna Mostova gradonačelnika Ivana Kovačića i raspisivanje novih izbora - na kojima je brutalno poražen.

Smjena vlasti u Omišu rezultirala je stravičnim otkrićima, od namještenih poslova, preko uhljebljivanja rodbine, neobičnog opraštanja dugova, kratera u gradskoj blagajni i skandaloznog načina trošenja javnog novca, zatim neplaćanja komunalne naknade u 25 od 30 gradskih naselja, opraštanja komunalnog doprinosa Hrvatskim cestama, davanja gradskog zemljišta u najam bez ugovora i plaćanja anketa gradskim novcem, pa sve do činjenice da računalo u gradonačelnikovom uredu dotad nije bilo ni prikopčano na struju.

Frcale su kaznene prijave - samo Kovačić ih je podnio desetak - a tek nedavno jedna od njih rezultirala je nepravomoćnom posudom protiv Škaričića te je zbog zlouporabe položaja proglašen krivim i osuđen na godinu zatvora s rokom kušnje od dvije godine.

Epizoda: Psovka 'isluženim kadrovima'

Iz hladovine doma umirovljenika početkom 2016. godine on se svejedno vraća na mjesto predsjednika omiškog HDZ-a, zbog čega Ivan Kovačić dobiva slom živaca i nastaje potres u kratkotrajnoj koaliciji HDZ-a i Mosta. 'Ako je budućnost HDZ-a u starim isluženim kadrovima, onda mogu samo reći ‘ko vas j...', znamenita je njegova izjava. Ante Sanader, Škaričićev stranački nadređeni, bio je diplomatičan: rekao je da se nitko nema pravo miješati u izbor omiških HDZ-ovaca 'jer HDZ je demokratska stranka'.

Na idućim izborima 2017. godine Škaričić se nije kandidirao, nego je isturio klapskog pjevača Juru Šabana Stanića, no poražen je već u prvom krugu.

Omiš je, čini se, za ovu stranku izgubljen na duži period, no vlast u Splitsko-dalmatinskoj županiji postojana je već trideset godina i za zbrinjavanje kadrova, vidimo, to pruža neslućene mogućnosti.

  • +10
Ivan Škaričić Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX