najkritičnija mjesta

Zašto je virus u staračkim domovima posebno opasan

08.04.2020 u 08:46

Bionic
Reading

Koronavirus je buknuo u domu za umirovljenike u Splitu. Ako nas je korona ičemu dosad naučila, onda je to da je posebno opaka ako se uvuče na dvije lokacije: Na bolnički odjel na kojemu leže pacijenti liječeni od tumora i u staračke domove. To pokazuju i primjeri iz svijeta, piše Slobodna Dalmacija

U susjednoj Sloveniji upravo su starački domovi jedno od najkritičnijih žarišta epidemije. Slovenci su imali peh da je koronavirus prodro u dom u Metlici jako rano, samo nekoliko dana nakon što je ta zemlja registrirala svojeg prvog zaraženog, piše Slobodna Dalmacija.

Do sada su oboljeli registrirani u sedam staračkih domova u Sloveniji. Najnovije žarište je dom u Ljutomiru. Slovenska statistika pokazuje da je od COVID-a 19 preminulo 36 građana. Svaki peti bio je štićenik nekog od staračkih domova.

Slovenija je uspjela izbjeći najgori scenarij, ali ne i Španjolska. Jedna stanovnica Barcelone, čija se majka nalazi u staračkom domu, opisala je tragediju kojoj je prepuštena starija populacija smještena po domovima. Među njima je i njezina 85-godišnja majka.

'Kada su vrlo bolesni, ne samo ovdje, već i na drugim mjestima, i kada vide da im nema pomoći, oni ih sediraju pa koliko izdrže, i tako oslobađaju mjesta na intenzivnoj njezi za mlađe', ustvrdila je ovih dana Maria Jose Alvarez.

U nekim gorim slučajevima španjolska vojska nailazila je na staračke domove u kojima su štićenici ostavljeni mrtvi u svojim krevetima.

Staračke domove nisu uspjeli obraniti ni Nijemci. Virus je nedavno našao put do njih i u toj zemlji. U SAD-u epidemija hara i među štićenicima i među djelatnicima staračkih domova. U Švedskoj je zaraza zabilježena u stotinjak domova. Zahvatila je stotinjak umirovljenika. Do sada ih je od koronavirusa umrlo 40.