NADAHNUTI FRANCUZIMA

I Italija želi protjerati Rome

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 21.08.2010 18:02
  • Objavljeno 21.08.2010 u 17:55
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Italija želi protjerati državljane drugih zemalja Europske unije koji žive samo od pomoći države, rekao je u subotu ministar unutrašnjih poslova, a vjeruje se da bi se tim potezom nastavila akcija protiv Roma koju su skupine za zaštitu ljudskih prava već osudile kao diskriminatornu

Ministar Roberto Maroni rekao je da Europska komisija Italiji zasad uskraćuje dopuštenje da provede takav plan, ali će se on nastaviti boriti za nj i na sastanku europskih ministara unutrašnjih polova 6. rujna.

Francuska je ovaj tjedan protjerala desetke Roma avionima u Rumunjsku. Tu masovnu repatrijaciju Francuska opisuje kao dobrovoljnu, iako ima tvrdnja da su ljudi bili nagovarani na odlazak.

U pohvali francuskome potezu talijanski je ministar Maroni, iz protuimigrantske Sjeverne lige, rekao kako bi sad trebalo dopustiti obvezno deportiranje Roma koji žive na način koji ne zadovoljava osnovne uvjete.

"Da, protjerivanja, baš kao s ilegalnim imigrantima, a ne potpomognuta ili dobrovoljna repatrijacija", rekao je Maroni za Corriere della Sera u intervjuu objavljenom u subotu.

"Naravno, samo za one koji krše uvjete za život u drugoj zemlji EU-a: minimalni prihod, odgovarajući smještaj. I ne smiju biti teret socijalnog sustava zemlja domaćina. Mnogi su Romi državljani EU-a, ali ne poštuju te uvjete".

Na pitanje je li riječ o diskriminaciji, Maroni je rekao da se to pravilo neće odnositi samo na Rome nego će se primijeniti na sve državljane EU-a koji nisu talijanski državljani, a ne zadovoljavaju te uvjete.

"Problem je nešto drugo: za razliku od Francuske, mnogi Romi imaju talijansko državljanstvo. Oni imaju pravo ostati ovdje. Tu se ništa ne može", rekao je talijanski ministar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!