KONTROVERZNI AUSTRIJSKI PISAC

Švedska akademija brani svoju odluku o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Handkeu

17.10.2019 u 21:35

Bionic
Reading

Švedska akademija brani svoju odluku o dodjeli Nobelove nagrade za književnost 2019. austrijskom književniku Peteru Handkeu obrazloženjem da je on iznosio provokativne komentare, ali nije podržavao krvoproliće.

Mnogi, a među njima i osobe koje su preživjele pokolj iz Srebrenice 1995. godine, kritizirali su Akademiju i pozvali je da opozove odluku o dodjeli Nobelove nagrade za književnost vrijednu 9 milijuna švedskih kruna (837.000 eura) objavljenu prošli tjedan.

U 2006., Handke je održao govor na posljednjem ispraćaju srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, koji je umro u haškom pritvoru u očekivanju izricanja presude za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije 90-ih godina.

Osim toga, Handke je podržavao čelnike bosanskih Srba, ideološkog vođu Radovana Karadžića i ratnog zapovjednika Ratka Mladića, osuđene za genocid u Srebrenici zbog pokolja više od 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka.

U članku objavljenom u četvrtak u švedskom dnevniku Dagens Nyheter, predsjednik Švedske akademije Mats Malm, priznaje da je Handke iznosio 'provokativne, neprimjerene i nejasne komentare o političkim pitanjima'.

No autor knjiga kao što su 'Strah golmana pred jedanaestercem' i 'Spori povratak kući' nije veličao krvoproliće i jasno je osudio pokolj u Srebrenici, navodi Malm.

'Akademija... nije pronašla ništa u njegovu pisanju što bi se moglo nazvati napadom na civilno društvo i na poštivanje jednakosti svih naroda', piše Malm.

Akademija se poziva na članak iz 2006. objavljen u njemačkom dnevniku Suddeutsche Zeitung u kojem Handke piše da je pokolj u Srebrenici najgori zločin protiv čovječnosti u Europi od Drugog svjetskog rata.

Akademija je bila prisiljena odgoditi dodjelu nagrade za književnost u 2018., nakon izbijanja skandala koji je završio ostavkom članice Akademije čiji je suprug osuđen za silovanje.

Peter Handke Izvor: Profimedia / Autor: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Albanski premijer Edi Rama optužio je Akademiju da je svojom odukom o dodjeli nagrade Handkeu 'umanjila vrijednost nagrade' za buduća desetljeća.

Akademijinu odluku oštro su kritizirali u Albaniji te na Kosovu gdje je, prema procjenama, ubijeno 10.000 kosovskih Albanaca u godinama Miloševićeva ratnog stroja.

Munira Subašić, predsjednica udruge Majke Srebrenice koja zastupa preživjele iz tog genocida, rekla je da je odluka Švedske akademije 'sramotna'.