malo nade za spas

Hrvatski tim uskoro se vraća iz Turske, naš spasioc: 'Ovo je neviđen događaj, cijeli grad je jedna velika ruševina!'

13.02.2023 u 17:56

Bionic
Reading

Potres koji je pogodio Tursku i Siriju po količini koncentracije ruševina je „neviđen događaj“, rekao je Tomislav Marević, dio hrvatskog tima za spašavanje koji pomaže u turskom gradu Antakyi.

„Stvarno se dugo bavim ovim poslom i promatrali smo sve razorne potrese dosad. Što se tiče koncentracije ruševina na jednom mjestu, mislim da ovo stvarno spada u nikad viđene događaje – gotovo cijeli grad je jedna velika ruševina“, rekao je Marević o Antakyi, gradu na samom jugu Turske, smještenom između Mediterana i Sirije.

Antakya je prije potresa imala više od 200 tisuća stanovnika.

Hrvatski tim u utorak bi trebao završiti svoju misiju u Turskoj u koju je stigao prošli četvrtak.

Međunarodna koordinacijska skupina počela je slati inozemne timove kući jer su šanse za preživljavanje ispod ruševina sada ravne čudu, pa će na teren krenuti teška mehanizacija.

Nađemo li koga, ostajemo

Marević je u izjavi Hini ipak ostavio prostora za čudo.

„Ako mi danas popodne ipak nađemo kuću ili objekt u kojem pronađemo žive osobe, teško da ćemo onda pakirati stvari, ostat ćemo i vidjeti možemo li još negdje nešto pomoći“, rekao je, no priznao da je to malo izgledno.

  • +6
Potres u Turskoj Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

Hrvatski tim u Turskoj nažalost nije pronašao žive u ruševinama, no Marević je istaknuo kako su svojim radom i pomoći omogućili da na drugim mjestima „mnogi životi“ budu spašeni. 

Prema najnovijim podacima u potresu u Turskoj i Siriji poginulo je više od 36 tisuća ljudi.