spašavanje iz ruševina

Trut: Hrvatski spasitelji uskoro se vraćaju iz Turske, čudo bi bilo da još ima živih

13.02.2023 u 14:56

Bionic
Reading

Hrvatski tim za potragu i spašavanje iz ruševina bi se u idućim danima trebao vratiti iz potresom pogođene Turske, rekao je Hini u ponedjeljak ravnatelj civilne zaštite Damir Trut

Hrvatski tim za spašavanje iz ruševina s 41 pripadnikom i sedam pasa, od četvrtka sudjeluje u operacijama spašavanja u Antakyi, gradu na samom jugu Turske, u blizini granice sa Sirijom.

Trut je Hini rekao da je riječ o području koje je najviše stradalo u potresu te da je u velikim dijelovima grada nestala bilo kakva mogućnost obnove i nastavka ikakva života.

Za hrvatski tim je rekao da ima odličnu suradnju s drugim timovima i međunarodnim koordinacijskim centrima. U ponedjeljak na terenu surađuju s kosovskim i srpskim timom, a ranije su radili i s Ukrajincima i Omancima.

Koordinacijski centar počeo je s otpuštanjem dijela timova koji su među prvima stigli u Tursku jer više ne postoji potreba za takvim tipom potrage jer su odgovorna tijela procijenila su „da preživljavanja više nema“, kazao je ravnatelj.

Sva daljnja pronalaženja živih mogu se smatrati čudom, rekao je.

Stoga teren preuzima lokalna vlast koja organizira tešku mehanizaciju radi većih iskapanja i raščišćavanja terena.

Ponosni što su pomogli Turskoj

Dio timova, poput slovenskog, crnogorskog, mađarskog i slovačkog već je napustio Tursku, a prema informacijama hrvatski mogao bi prema domovinu mogao krenuti sutra, rekao je Trut.

  • +8
Potres u Turskoj Izvor: EPA / Autor: STR

Hrvatski tim u svojim operacijama nije pronašao preživjele u potresu koji je prema novim informacijama odnio više od 36 tisuća života.

„Ali svaki pronađeni i spašeni život na tom području i naša je sreća i uspjeh jer smo svi zajedno dali obol i na to moramo biti ponosni, da smo pomogli Turskoj u ovim zaista teškim vremenima“, rekao je.

Na području na kojem djeluje hrvatski tim, koji je tamo stigao opremljen za deset dana samodostatnosti, nema struje ni vode i „vrlo je teško boraviti“.

Problematična je i sigurnosna situacija, ne samo zbog uništene infrastrukture koja otežava rad snagama sigurnosti, nego i zbog teške psihološke situacije, kazao je ravnatelj.

Mnogi članovi obitelji gube nadu da će njihovi najmiliji biti spašeni, zbog čega nastaje bijes usmjeren prema službama, rekao je Trut o području gdje su mnogi izgubili cijele obitelji.