ZA OBRANU 360 MILIJUNA KUNA

Hrvatske vode postaju d.o.o.

30.09.2010 u 17:01

Bionic
Reading

Za program izgradnje prioritetnih objekata za obranu od poplava u razdoblju od 2011. do 2013. trebat će osigurati oko 360 milijuna kuna, zbrojila je vlada na današnjoj sjednici, prihvativši izvješće o poplavama u razdoblju od 17. do 22. rujna, koje je izradila na prošloj sjednici osnovana radna skupina

Zanimljivo je, međutim, da je izvješće koje je radila radna skupina, isto ono koje je još prije tjedan dana podijeljeno novinarima na konferenciji u Hrvatskim vodama pa nije baš posve jasno zašto je ono predstavljeno kao novo izvješće zbog kojeg je premijerka Jadranka Kosor pohvalila članove radne skupine u kojoj sjedi gotovo pola Vlade.

Naime, među članovima skupine i vlade su ministri Ivan Šuker, Božidar Pankretić, Petar Čobanković, Branko Vukelić, Marina Matulović Dropulić te Tomislav Karamarko.

Oni su u zaključcima koje je danas prihvatila vlada dali u zadatak Ministarstvu regionalnog razvoja pripremu zakonske izmjene koje će omogućiti promjenu pravnog statusa Hrvatskih voda u trgovačko društvo s ograničenom odgovornošću. No ta je najava premijerke Kosor ostala nedorečena i bez detaljnijeg objašnjenja.

Spomenuti iznos od 360 milijuna kuna za obranu od poplava trebaju osigurati ministarstva financija i regionalnog razvoja, a već je počela hitna sanacija nasipa na lijevoj obali Save (Gornje Bukevje) i mjesta kroz koje je prodrla voda, za što je potrebnih 45 milijuna kuna osigurano u Hrvatskim vodama, Hrvatske ceste u zadatak su dobile rekonstruirati oštećene ceste

Šuker se zahvalio pripadnicima Hrvatske vojske, vatrogascima javnih i dobrovoljnih društava te djelatnicima Hrvatskih voda na nadljudskim naporima koje su uložili da štete od poplave budu što manje.

Istaknuo je da su, 'uz sve propuste, kojih uvijek ima, ljudi uložili maksimalne napore', a Kosor se zahvalila građanima na poplavljenim područjima na strpljenju i izdržljivosti i opet lamentirajući o nepredvidljivom ponašanju prirode. 'Mnogi su prošli teške trenutke, ali vjerujem da su se uvjerili, a Vlada će to i pokazati, da nisu sami, no ovakve nezapamćene poplave nitko nije mogao predvidjeti', zaključila je Kosor.

ŠTO SE ZBIVALO NA ZATVORENOM DIJELU SJEDNICE?

Vlada je Saboru uputila Amandman na Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom sudbenom vijeću kojim je predviđeno da će član Vijeća biti razriješen dužnosti prije isteka vremena na koje je izabran ako bude osuđen na kaznu zatvora. Budući da počinjenje kaznenog djela i pravomoćna osuda čini člana Vijeća nedostojnim, potrebno je propisati da može biti razriješen neovisno o izrečenoj kazni, stoji u priopćenju poslanom iz Banskih dvora.

Također se navodi da je Vlada uputila Saboru i Amandman na Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom odvjetništvu, priopćeno je iz vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Što se tiče imenovanja i razrješenja, u priopćenju se navodi da je zbog isteka mandata, Tin Gazivoda razriješen dužnosti ravnatelja Centra za ljudska prava, a Jagoda Novak imenovana je vršiteljicom dužnosti ravnatelja do okončanja postupka po natječaju.

Božidar Kalmeta
razriješen je, zbog isteka mandata, dužnosti predsjedavajućeg Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru, a Tomislav Karamarko imenovan je novim predsjedavajućim po položaju, kao predstavnik ministarstva nadležnog za unutarnje poslove.

I na kraju, Vladimir Lulić razriješen je dužnosti člana Povjerenstva za uništavanje oduzetih droga, a Ana Raić Knežević imenovana je novom članicom Povjerenstva, kao predstavnica Hrvatskog novinarskog društva, stoji u Vladinom priopćenju sa zatvorenog dijela sjednice.