koronakriza

Hrvatska podržava inicijativu Merkel - Macron, a evo i što planiramo s novcima

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 21.05.2020 10:01
  • Objavljeno 21.05.2020 u 09:43
Emmanuel Macron, Angela Merkel

Emmanuel Macron, Angela Merkel

Izvor: EPA / Autor: HAYOUNG JEON

Banski dvori podržavaju uspostavu europskog fonda za izlazak iz krize teškog 500 milijardi eura, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći da bi novac koji izvučemo mogli preusmjeriti za turizam i promet

Hrvatska vlada podržava francusko-njemačku inicijativu za ekonomski oporavak nakon koronakrize, koja, prema prijedlogu njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, predviđa Ekonomski fond za oporavak Europske unije (EU) težak čak 500 milijardi eura, koji bi se uspostavio u okviru Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO proračun EU za 2021.-2027.), a financirao zaduživanjem Europske komisije u ime EU, navodi dnevnik.

Novac iz Fonda bi se usmjerio na regije i sektore koji su najteže pogođeni pandemijom, a Hrvatska, dakako, ima i regije i sektore, poput turizma i prometa, koje su najteže pogođene zbog krize uzrokovane pojavom koronavirusa.

"Pozdravljamo inicijativu, posebno u dijelu Fonda koji za cilj ima održivi oporavak najpogođenijih sektora i regija EU. Hrvatska ima pogođene sektore, pogođeni smo kao država, a i iz novog VFO-a očekujemo sredstva za kohezijsku politiku", kaže za Jutarnji list Zvonimir Savić, posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića za ekonomska pitanja. Dodaje kako je iznos koji se predlaže značajan, a Hrvatskoj je bitno i to što će sve biti u okviru novog VFO-a.

Sama inicijativa je jasna poruka europske solidarnosti i bitno je da se prijedlog Fonda stavlja u kontekst VFO-a jer se ne smije gubiti vrijeme. Novi proračun stupa na snagu iduće godine i idealno je vrijeme da se pregovora i o tom paketu za obnovu. Paket, između ostalog, potiče zdravstvenu neovisnost EU, podržava jedinstveno unutarnje tržište, a najvažnije je da podržava sektore i regije koje će imati najveće probleme zbog koronavirusa.

I tu se vidi izraz solidarnosti, da će oni koji su najteže stradali biti na neki način prepoznati pojašnjava Savić, uz napomenu kako je bitno i da se sve događa dok traje hrvatsko predsjedanje Vijećem EU, donosi Jutarnji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!