fond pomoći

Austrija, Nizozemska, Danska i Švedska ne žele zajedničko zaduženje: Smišljamo protuprijedlog francusko-njemačkom planu

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 19.05.2020 20:25
  • Objavljeno 19.05.2020 u 20:25
tportal

Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN BRUNA

Skupina članica EU-a koje se protive velikoj potrošnji Unije iznijet će svoj protuprijedlog francusko-njemačkom planu uspostave fonda od 500 milijardi eura za oporavak od pandemije covida-19, najavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz u utorak

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak su predložili osnivanje fonda od 500 milijardi eura za najteže pogođene regiji i gospodarske sektore u EU-u. Pritom se, kako je naglašeno, radi o financijskoj pomoći a ne kreditu. Europska komisija bi ovu svotu trebala financirati preko zajedničkih obveznica.

No Austrija, Nizozemska, Danska i Švedska, skupina članica Unije koje se naziva "štedljivima" ili ''škrtima", protive se zajedničkom zaduživanju članica.

"Skeptični smo", rekao je konzervativac Kurz, po listu Oberoesterreichische Nachrichten.

"Naše je stajalište jasno: želimo pokazati solidarnost s posebice pogođenim zemljama no mislimo da su ispravan put zajmovi, a ne financijska pomoć".

Kurz je razgovarao sa čelnicima Nizozmeske, Danske i Švedske i rekao da da oni dijele to stajalište.

"Idućih dana ćemo iznijeti prijedlog s našim zamislima. Vjerujemo da je moguće potaknuti europsko gospodarstvo uz izbjegavanje zajedničkog zaduživanja", rekao je.

Francuska i Njemačka, čiji dogovori obično otvaraju put širim dogovorima u EU-u, predložile su da Europska komisija posudi i potroši novac u ime cijelog EU-a i kao dodatak proračunu EU-a za razdioblje 2021-2027. koji je već blizu jednog bilijuna eura.

Iako je Kurz rekao da je "legitimno" da Francuska i Njemačka iznesu svoj prijedlog dodao je da o tome "odluku moraju donijeti sve članice EU-a".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!