SRBI PIŠU

'Hrvati prodaju Prevlaku, a Crna Gora pojma nema'

04.02.2014 u 15:59

Bionic
Reading

Srpski mediji bave se navodnom prodajom tvrtke Park Prevlaka na poluotoku Prevlaka oko kojeg se spore Hrvatska i Crna Gora. Večernje novosti pišu da Hrvatska prodaje Prevlaku, a Crnogorci o tome pojma nemaju. U cijeloj priči je ostalo nejasno prodaje li se i zemlja na poluotoku ili samo tvrtka koja upravlja zemljištem. Navode da se nitko iz crnogorske diplomacije povodom ovog pitanja nije oglasio

Više od dvadeset godina Podgorica i Zagreb nisu riješili vlasništvo oko Prevlake, na ulazu u Bokokotorski zaljev. Protokol o privremenom režimu razgraničenja, koji je krajem 2002. godine parafiran na 10 godina, istekao je odavno.

Načelnik općine Konavle Luka Korda izjavio je da je odluka države o prodaji udjela u društvu Park Prevlaka više nego smiješna. 'Kome će prodati? Ima li ijedna budala koja bi to kupila? Društvo Park Prevlaka osnovano je s ciljem zaštite tog prostora. Strašno će se obogatiti onaj tko odluči otkupiti udio države. Doduše, imalo bi smisla tek kad bi država odlučila da proda svoju zemlju na Prevlaci', sarkastično je poručio Korda.

Veljko Vasiljević, član Odbora za europske integracije crnogorskog parlamenta oporbenog Demokratskog fronta, kazao je za Novosti da ga ta 'prodaja' nije iznenadila jer je, po njemu, Prevlaka dio hrvatskog teritorija!

'Pitanje granice s Hrvatskom na Prevlaci nije aktualizirano na vrijeme, jer crnogorska vlast ne vodi računa o interesima naše države, već samo balansira na unutrašnjim konstruiranim podjelama i manipulacijama kojima se štite privatni interesi', kaže Vasiljević. Dodao je i da su pozicija Prevlake i strateško značenje koje ima za kontrolu crnogorskog teritorija bili argument vlasti da pokrene masovnu mobilizaciju devedesetih godina prošlog stoljeća i okupira dio hrvatskog teritorija. 'Sada su pozicije iste, ali su vremena druga. Međunarodna arbitraža, zbog specifičnosti položaja rta Oštro i same Prevlake, može u najboljem slučaju  utvrditi demilitariziranu zonu kao konačno rešenje', kazao je Vasiljević.