imaju zakonsko pravo

Hrvati bi da Talijani priznaju hrvatski kao manjinski jezik

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 13.07.2017 13:39
  • Objavljeno 13.07.2017 u 13:39
Andrej Plenković se u Trstu sastao s predsjednikom Hrvatske zajednice Damirom Murkovićem

Andrej Plenković se u Trstu sastao s predsjednikom Hrvatske zajednice Damirom Murkovićem

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Hrvatski premijer Andrej Plenković drugog dana boravka u Trstu sastao se u četvrtak s predsjednikom Hrvatske zajednice u Trstu Damirom Murkovićem, a u izjavi za novinare nakon susreta rekao je kako je status priznavanja hrvatskog jezika u regiji Furlaniji na dnevnom redu između Hrvatske i Italije

'Talijani su nacionalna manjina koja u Hrvatskoj uživa sva prava. Stoga izražavam zadovoljstvo što je zastupnik talijanske manjine Furio Radin, doajen hrvatskog parlamenta, sada i potpredsjednik Hrvatskog sabora. To su važni politički signali koje Hrvatska kao zrela europska zemlja upućuje u svojoj politici prema manjinama i očekujemo da u širem kontekstu razgovora s Italijom učinimo daljnje napore u zaštiti prava Hrvata koji žive u Italiji', poručio je premijer Plenković.

Ustvrdivši kako predsjednik Saveza hrvatskih zajednica u Italiji Murković već godinama brine o položaju 15 tisuća Hrvata koji žive u regiji Furlanija-Julijska krajina, Plenković je kazao kako su upravo oni, kako je rekao, 'angažirani i brinu se za svoja kulturna prava i položaj hrvatskoga jezika te nastoje okupljati i baštiniti nasljeđe onih Hrvata koji su autohtoni u ovom dijelu Italije, ali i onih koji su novopridošli tijekom proteklih dvadesetak godina'. 

Murković je izjavio kako je Hrvatska zajednica pokrenula pitanje o priznanju manjinskog jezika, hrvatskog kao petog jezika ove regije, jer smatra da zakonski ima na to pravo. 

'To je jedna procedura koja je sada na političkoj razini. Jednom prihvaćena može se u vrlo kratkom roku riješiti. Nadam se da će to biti kao u slučaju provedbe sporazuma o kulturnoj suradnji između Hrvatske i Italije koji je potpisan između hrvatskog i talijanskog ministra kulture 2015. godine ponajviše zahvaljujući angažmanu Hrvata u Italiji', poručio je Murković.  

Uz Plenkovića na razgovorima je bila i potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.        

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!