NAJUGROŽENIJA DOJENČAD

Hripavac se širi Hrvatskom, stručnjaci otkrivaju zašto su brojke tako velike

27.11.2023 u 21:20

Bionic
Reading

Hripavac se nastavlja širiti Hrvatskom. U Zagrebu su oboljele 504 osobe. Osamdeset i pet posto su zaražena djeca osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, no bolest pogađa i starije.

Najmlađi pacijent zaražen hripavcem ima 4 mjeseca, a najstariji 77 godina. Brojevi rastu, ali hospitaliziranih nema puno.

- Ono što tješi je da nemamo teško oboljele u toj životnoj dobi koja je najosjetljivija. Ako postoji potreba djeca se zbrinjavaju u dnevnoj bolnici. Što se tiče zdravstvenog sustava u ovom trenutku nismo opterećeni brojevima oboljelih koje bi hospitalizirali, rekao je Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" za HRT.

Budući da je bolest najopasnija za dojenčad i novorođenčad, trudnice koje su u 2. ili 3. trimestru se poziva na cijepljenje.

- Tako da ako dojenče slabije siše, nekako je letargično, slabije jede, ima temperaturu, otežano diše, to može isto biti hripavac. Prema tome važno je motriti simptome, rekla je Mirjana Lana Kosanović Ličina, voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

Stručnjaci kažu, teško im je odrediti kada bi se brojevi mogli početi smanjivati. A otrivaju i zašto je širenje veliko.

Tportal je i na WhatsApp

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

- Kroz prethodne dvije do tri godine kada je trajala pandemija i kad su bile doista striktne epidemiološke mjere druge bolesti, pa i hripavac, nisu mogle doći do izražaja čime bi stanovništvo bilo prokuženo. To može biti jedan od razloga. S druge strane određeni uzročnici pa tako i hripavac se javljaju svakih nekoliko godina, istaknuo je Zoran Barušić.

U Zagrebu su dosad zabilježena 504 slučaja, svi kontakti zaraženih preventivno dobiju antibiotik, a sve koji osjete simptome, epidemiolozi mole da se obavezno jave.