VIRUSNA INFEKCIJA

Hripavac se širi i Zagrebom, epidemiologinja upozorila na jedan problem

23.10.2023 u 22:11

Bionic
Reading

Nakon Splita, hripavac se počeo širiti i Zagrebom. Tom virusnom infekcijom dišnog sustava, koju karakterizira jaki kašalj, zaraženo je više od 100 osoba. Većina ljudi od te bolesti ne treba strahovati, no može biti vrlo opasna za najmlađe.

Dr. med. Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a, otkrila je kako je u Hrvatskoj zabilježeno 110 slučajeva hripavca.

- Prema našim podacima, odnosno prijavama zaraznih bolesti, imamo prijavljenih 110 slučajeva hripavca u Hrvatskoj. Od tih 110 slučajeva, čak sedamdesetak slučajeva je iz Splitsko-dalmatinske županije. U Splitu imamo epidemiju hripavca, a sada su se pojavile prve oboljele osobe u Zagreb. U Zagrebu je zabilježeno 14 slučajeva, rekla je za Dnevnik HRT-a.

Naglasila je kako to "ne čudi" s obzirom da je cijepni obuhvat djece "počeo opadati".

- To nas ne čudi toliko s obzirom da je cijepni obuhvat djece intenzivno počeo opadati. To je osobito bilo izraženo tijekom pandemije Covida, a taj trend se nešto blaže nastavio nakon pandemije, kazala je.

Istaknula je kako je cijepni obuhvat djece najmanji u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- U nekim županijama, kao u Splitsko-dalmatinskoj, cijepni obuhvat je manji nego u ostatku Hrvatske. Nije neobično da se pojavljuju epidemije, rekla je.

Ustvrdila je kako pad cijepljenja "nije" nužno povezan s Covidom, nego traje već 10 godina. Upozorila je na pojavu pokreta koji su protiv cijepljenja.

- Nije izričito tijekom covida, to je bila specfična situacija. Mi već deset godina bilježimo pad cijepnog obuhvata. Pojavili su se određeni pokreti koji su protiv cijepljenja. Taj trend pratimo već neko vrijeme, zaključila je.

U opasnosti djeca i imunokompromitirani

U velikoj su opasnosti mala djeca koja nisu još potpuno razvila imunitet i nisu cijepljena.

- Kod te djece bolest može biti vrlo opasna, može izazvati zatajenje disanja i u konačnici kod nekih od njih i smrtni ishod unatoč poduzetim mjerama intenzivnog liječenja, upozorio je dr. med. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za dječju infektologiju, Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".